Talianov čaká revízia ratingov. Salvini dúfa, že budú férové

Taliansky podpredseda vlády Matteo Salvini dúfa, že ratingové agentúry nebudú mať voči Taliansku žiadne predsudky pri prehodnocovaní ratingu jeho dlhu. Uviedol to v pondelok, pričom opäť vylúčil odchod krajiny z eurozóny.

08.10.2018 13:50
salvini Foto: ,
Matteo Salvini.
debata (1)

Agentúra Moody's, u ktorej má Taliansko ratingovú známku Baa2 s negatívnym výhľadom, čakala, kým Rím zverejní svoje fiškálne plány a do konca októbra plánuje zverejniť rozhodnutie o jeho ratingu.

Standard & Poor's (S&P) ocenila taliansky dlh známkou BBB so stabilným výhľadom a má naplánované zverejniť svoju revíziu 26. októbra.

„Dúfam, že nikto nemá predsudky voči tejto vláde, ani prekvapujúce úmysly,“ povedal v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL 102.5 Salvini, ktorý je tiež lídrom koaličnej pravicovej Ligy Severu.

Dodal, že kroky úverových agentúr by nemali byť využité na to, aby prinútili Taliansko predať svoje „klenoty“ spomedzi firiem, ako sú štátom kontrolované energetické skupiny ENI a ENEL, poisťovňa Assicurazioni Generali či pošta Poste Italiane.

„Moje deti budú vyrastať v európskom kondomíniu s eurami vo vreckách. Odstúpenie od eura nie je na programe ani dnes, ani zajtra, alebo nasledujúce dni,“ vyhlásil.

Taliansky expanzívny viacročný rozpočet, ktorý vláda zverejnila vo štvrtok (4.10.) večer, sa podľa viacerých analytikov môže obrátiť proti populistickej vláde, v podobe zvýšenia nákladov na obsluhu talianskeho dlhu a zníženia ratingov. A Rímu tiež hrozí spor s Bruselom, pretože zvýšenie rozpočtového deficitu na budúci rok je v rozpore s pravidlami Európskej únie (EÚ).

Európska komisia už minulý týždeň v liste Taliansku vyjadrila znepokojenie nad plánovanými deficitmi v rozpočtoch v nasledujúcich troch rokoch. Rím však cez víkend zopakoval, že „nestiahne“ svoje plány výdavkov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rating