Môže mať Európa svoj Google? Keď sa viac spojí

Na dôležitosti bankovej únie a únie kapitálových trhov v Európskej únii v záujme toho, aby blok mohol konkurovať Spojeným štátom americkým či Číne, sa počas diskusie na konferencii GLOBSEC Tatra Summit na Štrbskom Plese v piatok zhodli slovenský minister financií Peter Kažimír, šéf nemeckého rezortu financií Olaf Scholz, minister financií Francúzska Bruno Le Maire a generálny riaditeľ Erste Group Bank Andreas Treichl.

07.10.2018 09:10
debata (7)

Diskutujúci za dôležité označili aj schválenie digitálnej dane, vyriešenie problému brexitu, situácie verejných financií Talianska či vytvorenie európskeho fondu pre inovácie. Šéf Erste Group Bank poznamenal, že napríklad digitálna daň nie je najväčším problémom. Podľa neho by európski politici mali skôr ako o zdanení rozmýšľať o tom, prečo nemáme také veľké spoločnosti, ako sú americké firmy Amazon, Facebook či Google alebo čínska spoločnosť Alibaba. Pýta sa, prečo nemáme mladých podnikateľov, akých majú Američania a Číňania, ktorí takéto veľké firmy budujú. Dodal, že dôvodom je práve absencia bankovej únie a únie kapitálových trhov.

Nemecký minister financií Olaf Scholz pripustil, že Európska únia musí konať, aby mala skutočne jednotný trh. Podľa jeho názoru síce v tejto súvislosti v EÚ existuje veľa rozdielov, nie sú však príliš veľké a môžu sa vyriešiť. V otázke bankovej únie a únie kapitálových trhov preto Scholz vyjadril optimizmus.

Za najdôležitejšie úlohy EÚ pre obdobie najbližších troch až šiestich mesiacov šéf slovenského rezortu financií Peter Kažimír označil bankovú úniu, ale aj zachovanie pokoja v súvislosti s problémom obchodnej vojny. Konštatoval, že Slovensko je veľmi zaviazané hlbšej integrácii Európskej únie a upozornil, že hrozbou sú také globálne trendy ako populizmus, egoizmus a protekcionizmus.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #digitalizácia #banková únia