Amazon láka ľudí okrem platu aj na kurzy

V časoch extrémneho nedostatku pracovnej sily začínajú aj na Slovensku pôsobiace firmy ponúkať ľuďom netradičné bonusy. Spoločnosť Amazon zaplatí zamestnancom akékoľvek vzdelanie, ktoré zvýši ich kvalifikáciu a umožní im získať lepšiu pracovnú pozíciu.

04.10.2018 18:40
amazon, sered Foto: ,
Amazon v logistickom centre v Seredi zamestnáva 1 850 ľudí.
debata (1)
Za peniaze firmy si ľudia môžu spraviť vodičský kurz, naučiť sa účtovníctvo alebo oprášiť znalosti cudzích jazykov.

„V rámci programu Career Choice uhradíme až 95 percent školného, poplatkov či nákladov na učebnice,“ povedal generálny riaditeľ Amazonu v Seredi Matt Greene. Získané vzdelanie môžu zamestnanci využiť na kariérny rast v Amazone. „Zároveň ľuďom po úspešnom absolvovaní kurzu nebudeme nijako brániť odísť ku konkurencií,“ dodala personálna manažérka Amazonu Marcela Goc-Matis.

Firma sa však spolieha, že ľudia v nej zostanú aj kvôli na miestne pomery nadštandardným platom. Od začiatku augusta sa zamestnancom pracujúcim na vstupnej úrovni zvýšili mzdy takmer o dvadsať percent. V súčasnosti sa pohybujú v rozmedzí od 880 eur do 912 eur v hrubom. Mzdy vedúcich zamestnancov rástli o desať percent a v súčasnosti sa pohybujú 1 120 do 1 152 eur.

Spoločnosť Amazon zamestnáva na Slovensku viac ako dvetisíc ľudí. V priemyselnom parku mesta Sereď postavený závod ako jediný v Európe slúži na vybavovanie reklamácií a dnes dáva prácu 1 850 ľuďom. „Stále prijímame nových ľudí a aktuálne máme voľných desiatky pracovných pozícií,“ uviedla Goc-Matis. Za neustálym náborom pracovníkov stojí rastúci objem zákaziek logistického centra. To je ako jediné v Európe špecializované na vybavovanie vrátených objednávok.

Priemerná nezamestnanosť v okolí slovenského logistického centra spoločnosti Amazon je aktuálne na úrovni 2,27 percenta. Mesto Sereď leží totiž v takzvanom zlatom trojuholníku slovenskej ekonomiky a v blízkosti sú veľké fabriky automobiliek PSA Peugeot Citroën, Volkswagen a Jaguar Land Rover. Práve nedostatok pracovnej sily núti firmy nielen do razantnejšieho zvyšovania platov, ale aj poskytovania rôznych zamestnaneckých benefitov. Firmy tiež čoraz viac najímajú cudzincov, ale v domácom závode spoločnosti Amazon tvoria Slováci zatiaľ 95 percent zamestnancov.
Video
Doma v Spojených štátoch amerických čelí Amazon kritike za nízke mzdy a tvrdé pracovné podmienky. „Pre nízke platy sú americkí zamestnanci spoločnosti Amazon závislí od štátnej podpory bývania a zdravotnej starostlivosti,“ napísal na twitteri americký demokratický senátor Bernie Sanders. Po verejnom tlaku sa spoločnosť nakoniec rozhodla zvýšiť hodinovú mzdu zamestnancov zo 7,25 dolára na 15 dolárov. „Toto je veľký krok k zlepšeniu života pracujúcich ľudí,“ dodal Sanders.

Majiteľom Amazonu je najbohatší človek sveta Jeff Bezos, ktorého majetok je 150 miliárd amerických dolárov (127 miliárd eur). Na porovnanie, Slovensko v minulom roku na daniach vybralo „len“ 14,9 miliardy eur. Amazon je zároveň jednou z dvoch najhodnotnejších spoločností sveta a trhová hodnota akcií firmy prekonala sumu jedného bilióna eur. V minulosti nedosiahnuteľnú hodnotu dokázala zo všetkých firiem sveta spolu s Amazonom prekonať jedine spoločnosť Apple.

Pre platenie nízkych daní čelia americké firmy v Európskej únii tvrdej kritike. Spolu s Amazonom využívajú daňovú optimalizáciu aj Apple, Google a Facebok. Obľúbené daňové raje dokázali v niektorých prípadoch americkým spoločnostiam znížiť daň z príjmu až na úroveň jedného percenta. Miliardy eur následne chýbajú pri financovaní zdravotníctva, penzijného systému či školstva. Európskou úniou pripravovaná reforma daňového systému má docieliť, aby aj veľké americké spoločnosti platili dane tam, kde dosiahli zisk a nepresúvali zarobené peniaze do daňových rajov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #Amazon #mzdy #trh práce #kurzy