ECB mohla kupovať dlhopisy štátov, európsky súd to zrejme odobrí

Rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) z roku 2015 o nakupovaní štátnych dlhopisov eurozóny bolo platné a neprekročilo jej mandát. Vyhlásil to vo štvrtok Melchior Wathelet, generálny advokát Európskeho súdneho dvora (ESD).

04.10.2018 15:55
debata

Wathelet vydal svoje stanovisko k viacerým súdnym sporom v Nemecku, ktoré spochybnili zákonnosť rozhodnutia ECB nakupovať dlhopisy eurozóny v rámci jej programu na podporu ekonomike.

Cieľom nákupu korporátnych a vládnych dlhopisov európskou bankou bolo zníženie ich úrokových sadzieb a v konečnom dôsledku podpora spotreby a investícií.

Niektoré zo súdnych sporov nakoniec skončili na nemeckom Ústavnom súde, ktorý požiadal ESD, aby rozhodol o tom, či program z roku 2015 predstavoval financovanie verejného dlhu centrálnou bankou, čo by bolo nezákonné a či ECB prekročila svoju právomoc.

Wathelet tieto tvrdenia vo štvrtok zamietol, keďže ECB nakupovala štátne dlhopisy na sekundárnych trhoch a nie priamo od vlád. Preto to nepovažuje za priame financovanie verejného dlhu zo strany ECB, uviedol v tlačovej správe.

Takáto politika tiež neznižuje motiváciu členských štátov pokračovať v snahe o „zdravé“ vyrovnané rozpočty, povedal.

Navyše nákup dlhopisov bol v súlade so širším mandátom ECB v monetárnej politike a nešiel nad rámec toho, čo bolo potrebné.

Názory generálneho advokáta, akým je Wathelet, slúžia len ako usmernenie pre ESD, ale vo väčšine prípadov ich sudcovia nasledujú. Teraz je na rade súd v Luxembursku, a keď vynesie verdikt, čo môže trvať týždne alebo mesiace, prípad sa vráti na nemecký súd.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #eurozóna #Európsky súdny dvor