Drahota v Turecku. Inflácia poskočila na 24,5 percenta

Inflácia v Turecku sa zrýchlila minulý mesiac na takmer 25 %, čím sa dostala na najvyššiu hodnotu za posledných 15 rokov. Uviedol to v stredu turecký štatistický úrad.

03.10.2018 14:16
debata (8)

Spotrebiteľské ceny sa v septembri zvýšili medziročne o 24,5 %. V porovnaní s vývojom v auguste to znamená prudké zrýchlenie rastu, keď v auguste ceny vzrástli o 17,9 %. Medzimesačný rast cien dosiahol 6,3 %. Rozsah rastu cien v medziročnom aj medzimesačnom porovnaní prekonal všetky očakávania a ešte viac poukázal na dôsledky menovej krízy na ekonomiku a spotrebiteľov.

Kurz líry klesol od začiatku roka oproti doláru takmer o 40 %. Prispeli k tomu najmä obavy z rastúceho vplyvu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na centrálnu banku a jeho spory s Washingtonom.

Minulý mesiac turecká centrálna banka prudko zvýšila kľúčovú úrokovú sadzbu zo 17,5 % na 24 %. Banka tak urobila v úsilí zmierniť rozsah inflácie, napriek nesúhlasu Erdogana so zvyšovaním sadzieb.

Podľa analytikov bude musieť centrálna banka v tomto trende pokračovať. „Centrálna banka musí na túto situáciu reagovať,“ povedal analytik Nomury Inan Demir. Ako dodal, to sa ignorovať nedá a banka podľa neho bude musieť na najbližšom zasadnutí pristúpiť k ďalšiemu zvýšeniu úrokových sadzieb.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Turecko