V USA zvažujú trestať štáty OPEC za vysoké ceny ropy

Keď ceny ropy vystúpili na štvorročná maximá, začínajú sa v americkom Kongrese znovu objavovať snahy o presadenie návrhu na prijatie zákona, ktorý by umožnil Spojeným štátom žalovať členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) za manipuláciu s cenami ropy.

03.10.2018 07:25
debata (25)

Pritom kedysi bolo považované za nemožné, aby sa niečo také stalo zákonom. Podvýbor Senátu si má v stredu vypočuť výpovede o zákone nazývanom NOPEC, ktorý má zrušiť zvrchovanú imunitu chrániacu dlhodobo členov OPEC pred právnymi krokmi zo strany Spojených štátov, uviedla agentúra Reuters.

Nový zákon by zmenil americký protimonopolné zákon tak, aby bolo možné žalovať členov OPEC za tajné dohody. Podľa zákona je nelegálne obmedzovať ťažbu ropy alebo plynu či stanovovať ich ceny a je možné za tento postup dotknuté strany žalovať. OPEC však má voči takýmto žalobám imunitu.

Predošlí najvyšší predstavitelia USA sa stavali proti zákonu NOPEC. Pravdepodobnosť, že by mohol zákon uspieť, sa ale zvýšila pre častú kritiku kartelu zo strany prezidenta Donalda Trumpa a tiež kvôli tomu, že niektorí analytici predpovedajú, že cena ropy Brent by mohla dosiahnuť až 100 dolárov za barel.

Saudská Arábia podľa informovaného zdroja lobuje u americkej vlády, aby prijatiu zákona zabránila. Tiež podnikateľské skupiny a ropné firmy sú proti nemu, pretože sa obávajú možných odvetných akcií.

OPEC má pod kontrolou ťažbu členských krajín tým, že stanovuje ich ťažobné ciele. Od konca roka 2016 sa ceny ropy zvýšili o viac ako 80 percent vďaka dohode kartelu o znížení ťažby ropy. Teraz sa cena ropy Brent pohybuje okolo štvorročného maxima blízko 85 dolárov za barel. Zákonodarcovia zamerali svoj hnev na skupinu a znovu tvrdí, že poškodzuje spotrebiteľov a zasahuje do voľného trhu.

Stredajšie vypočutie pred senátnym podvýborom pre protimonopolné praktiky, hospodársku súťaž a práva spotrebiteľov môže poskytnúť prehľad o pozícii exekutívy, domnieva sa analytik Joe McMonigle zo spoločnosti Hedgeye Potomac Research. Jedným z vystupujúcich bude asistent generálneho prokurátora z protimonopolného oddelenia ministerstva spravodlivosti Makan Delrahim, ktorý tento právny predpis podporuje.

Návrh NOPEC prešiel oboma komorami Kongresu v roku 2007. Nakoniec však bolo jeho definitívne schválenie odložené, pretože vtedajší prezident George Bush mladší vyhlásil, že zákon vetuje. Šance na jeho schválenie ešte v tomto roku sú zatiaľ nízke, pretože Snemovňa reprezentantov má zasadať už len 16 dní, takže má len málo času na čokoľvek iné než na nutnú legislatívu, ako je udržanie financovania vlády.

Saudská Arábia, ktorá je najväčším svetovým vývozcom ropy, sa podľa zdrojov obáva, že snaha o schválenie zákona NOPEC by sa mohla zmeniť vo snahu presadiť zákon o uplatnenie spravodlivosti voči sponzorom terorizmu JASTA. Ten umožňuje obetiam útoku z 11. septembra 2001 v USA žalovať Rijád. Zákon JASTA je považovaný za hlavný dôvod, prečo saudskoarabská štátna ropná spoločnosť Aramco váhala s ponukou svojich akcií v rámci primárnej verejnej ponuky (IPO) na trhu v USA, než bola táto ponuka odložená.

Začiatkom tohto roka americká obchodná komora a Americký ropný inštitút (API) oznámili Kongresu, že sú proti zákonu. Vplyv kartelu OPEC podľa nich zmierňuje rast ťažby v USA.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA #OPEC