Praha chce mať Airbnb pod kontrolou

Počet hostí ubytovaných v Česku prostredníctvom aplikácie Airbnb, ktorá tu funguje od roku 2009, vlani medziročne vzrástol o 52 percent, na 1,02 milióna. Okrem Airbnb tam pôsobia na trhu aj Flipkey, HomeAwy, House Trip, Vacation Rentals alebo Vrbo.

02.10.2018 12:30
praha Foto:
Úmerne s počtom ubytovaných hostí v Prahe cez aplikáciu Airbnb rastie počet sťažností na ubytovateľov.
debata (1)

V posledných štyroch rokoch vzrástol tiež počet sťažností na klientov zdieľaných ubytovacích služieb v centre Prahy. Generálne finančné riaditeľstvo a hlavné mesto uzavreli preto memorandum o výmene informácií, týkajúcich sa prenajímateľov krátkodobého ubytovania. Finančná správa už má informácie o ubytovateľoch, na základe ktorých hodlá kontrolovať, či platia dane. Praha sa tiež usiluje dosiahnuť novelu zákona, ktorá by zahŕňala napríklad obmedzenia času, počas ktorého by bolo možné byt ročne krátkodobo prenajímať.

Osobne preferujem mestá, kde je lacná doprava či ubytovanie, a zdieľaná ekonomika k tomu jednoznačne prispieva.
bezpečnostný expert Pavol Lupták

V Nemecku zas prenajímanie bytov cez Airbnb viedlo k zvýšeniu cien nájmov. Táto forma prenájmov totiž odčerpávala disponibilné nehnuteľnosti na bežný prenájom, čo zapríčinilo zvýšenie cien nájmov. V New Yorku sa zase snažia, aby Airbnb zverejnil mená prenajímateľov. Tých teraz služba často zatajuje, až kým ubytovaný nezaplatí celú sumu, vrátane poplatku pre Airbnb.

Digitálnym platformám sa vyčíta, že obchádzajú platenie daní či vyberajú hrozienka z reklamného mediálneho koláča. Na druhej strane má zdieľaná ekonomika veľa podporovateľov. „Zdieľaná ekonomika je výborný spôsob, ako znižovať transakčné náklady medzi poskytovateľom a konzumentom služby či produktu. Je to často aj možnosť využívať inak nevyužité zdroje,“ vraví bezpečnostný expert Pavol Lupták. Zaujíma ho najmä decentralizovaná zdieľaná ekonomika, ktorú na rozdiel od centralizovanej nemožno regulovať či zakázať.

Zdieľaná ekonomika síce nevytvára nový kapitál, vďaka technológiám však umožňuje dokonalejšie ho využívať, myslí si Lupták. Za zmienku stojí minimálne Uber a Airbnb. „Napriek tomu, že je preukázateľné, že zo zdieľanej ekonomiky dokáže plošne benefitovať obrovské množstvo ľudí, stále sme svedkami silných lobistických tlakov, vďaka ktorým je zdieľaná ekonomika buď výrazne regulovaná, alebo úplne zakázaná. Spomeňme len zákaz Uberu v Budapešti, zákaz Airbnb v Berlíne či Barcelone. Pre tieto štátne zákazy musia zákazníci platiť za predražené pofidérne taxíky či hotely. Vlastníci osobných áut, ktorí by si dokázali privyrobiť vďaka Uberu, sú často nezamestnaní. Nehnuteľnosti, ktoré by dokázali byť využité, chátrajú,“ tvrdí Lupták. Aj vypnutie aplikácie Uberu v apríli tohto roku z rozhodnutia súdu na Slovensku sa stretlo s veľkou nevôľou jeho priaznivcov.

Zdieľaná ekonomika podľa Luptáka nielen znižuje náklady, ale je aj ekologická, keďže viacero ľudí môže zdieľať jeden prostriedok. Zákazy v tejto oblasti podľa neho znižujú prosperitu spoločnosti a majú aj sekundárny dosah. „Osobne preferujem mestá, kde je lacná doprava či ubytovanie, a zdieľaná ekonomika k tomu jednoznačne prispieva,“ vraví.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #zdieľaná ekonomika #Airbnb