O dva roky môžu USA spadnúť do recesie, očakáva väčšina ekonómov

Dve tretiny amerických ekonómov očakávajú začiatok novej recesie v USA do konca roka 2020. A väčšina z nich označila obchodnú politiku Spojených štátov za najväčšie riziko pre expanziu ekonomiky. Ukázal to najnovší prieskum Národného združenia podnikových ekonómov (NABE).

01.10.2018 14:06
debata (6)

Približne 10 % respondentov očakáva začiatok hospodárskej recesie v roku 2019, ďalších 56 % predpovedá, že k nej dôjde v roku 2020 a 33 % s ňou počíta v roku 2021 alebo neskôr. Vyplýva to z prieskumu, ktorý sa uskutočnil v dňoch od 28. augusta do 17. septembra.

Až 41 % opýtaných označilo za najväčšie riziko pre rast hospodárstva obchodnú politiku USA, 18 % respondentov zase vyššie úrokové sadzby a rovnaký podiel (18 %) zaň považuje možný výrazný pokles akcií alebo výkyvy na akciových trhoch.

„Obchodné otázky jednoznačne ovplyvňujú názory ekonómov,“ uviedol v správe David Altig, šéf prieskumov NABE a riaditeľ Federálnej rezervnej banky v Atlante.

Rast americkej ekonomiky, ktorý v máji dosiahol druhé najdlhšie obdobie v histórii štatistík, stále pôsobí „odolne“, bez akýchkoľvek varovných signálov. Centrálna banka Fed už zvýšila svoj odhad hospodárskeho rastu v tomto aj budúcom roku. Ak sa udrží, expanzia americkej ekonomiky by sa v polovici roku 2019 stala najdlhšou v histórii záznamov, ktoré sa datujú od roku 1850.

A ak sa obavy o obchod odložia nabok, americkí ekonómovia boli trochu optimistickejší pokiaľ ide o tempo rastu hospodárstva v tomto roku. Takzvaný medián, teda stredný odhad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) očisteného o infláciu, sa zvýšil na 2,9 % z 2,8 % v júnovom prieskume. Ale odhad pre rok 2019 zostal na úrovni 2,7 %.

Svetlejšou stránkou ankety bolo, že až 33 % respondentov považuje za najväčšiu potenciálnu hnaciu silu hospodárstva reformu dane z príjmov právnických osôb, 27 % uviedlo výraznejšie zvýšenie miezd a 10 % väčší rast globálneho hospodárstva.

Respondenti v prieskume NABE tiež očakávajú, že Fed zvýši úrokové sadzby ešte raz tento rok a trikrát v roku 2019, čo je v súlade s prognózami centrálnych bankárov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #recesia #HDP