Na SAV pôjde mimoriadna kontrola NKÚ, skontroluje transformáciu

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR sa pozrie na proces prípravy transformácie organizácií Slovenskej akadémie vied (SAV) na verejné výskumné inštitúcie (VVI). O mimoriadnej kontrole rozhodol predseda NKÚ Karol Mitrík. Informoval o tom hovorca NKÚ Marek Papajčík.

01.10.2018 10:32
debata (4)

„Kontrolóri v rámci analytickej podpory kontroly tiež preveria kroky, ktoré bezprostredne súvisia s hospodárnym a účelným nakladaním s majetkom štátu, ktorý je v správe SAV,“ doplnil Papajčík s tým, že NKÚ už oslovil rezort školstva a vyžiadal si komplexnú dokumentáciu, ktorú ministerstvu predložila akadémia, vrátane podporných usmernení či transformačných projektov. Kontrolu by mohli ukončiť do konca roka.

Kontrolórov čaká tento rok ešte päť mimoriadnych kontrol. Pozrú sa na Úrad jadrového dozoru SR, ku komisárke pre deti, preveria fungovanie elektronického zdravotníctva, na ústredné orgány štátnej správy a zanalyzujú kompetencie a finančné toky v rámci samosprávy hlavného mesta SR.

„Aktuálne prebiehajú aj kontroly opatrení na ochranu pred povodňami. V ďalšej rozsiahlej kontrolnej akcii NKÚ preveruje efektívnosť a účinnosť systému triedeného zberu odpadu v obciach a mestách,“ priblížil Papajčík.

Mimoriadne aktivity kontrolórov vychádzajú z rizikových analýz aj z odborného vyhodnotenia podnetov, ktoré boli doručené úradu v priebehu tohto roka. V tomto roku dostal NKÚ podľa Papajčíka viac ako 350 podnetov. „Prevažná väčšina podaní poukazuje na nehospodárne nakladanie s verejnými financiami, majetkom na úrovni miestnej samosprávy, na netransparentné verejné obstarávanie či na možné porušovanie právnych predpisov zo strany ministerstiev a ich organizácií,“ informoval.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #NKÚ #ministerstvo školstva #SAV