Slováci by si bez eura požičiavali drahšie

Požičať si na vlastnú strechu nad hlavnou je v susednej Českej republike už takmer trikrát drahšie ako na Slovensku. Za prudké zdražovanie úverov u našich západných susedov môže odmietanie spoločnej meny eura a zachovanie českej koruny.

28.09.2018 13:00
NBS,národná banka slovenska Foto: ,
Národná banka Slovenska nemôže proti rýchlemu zadlžovaniu Slovákov bojovať zvyšovaním základnej úrokovej sadzby, je závislá od Európskej centrálnej banky.
debata (21)
Na Slovensku sa najlacnejšie hypotéky predávajú za ročný úrok pohybujúci sa okolo úrovne jedného percenta a v susednej Českej republike sú to až tri percentá. V porovnaní s obyvateľmi Česka ušetria Slováci na mesačných splátkach úverov na bývanie desiatky až stovky eur za mesiac.

„Znepokojuje ma, že sme jediná centrálna banka široko-ďaleko, ktorá rytmicky a pravidelne zvyšuje úrokové sadzby. A či to teoreticky nemôže viesť k príliš veľkému sprísneniu menových podmienok pre ekonomiku,“ povedal guvernér Českej národnej banky Jiří Rusnok. Len v stredu Česká národná banka zdvihla základnú úrokovú sadzbu na úroveň 1,5 percenta. Na porovnanie, Európska centrálna banka (ECB) drží základnú úrokovú sadzbu na rovnej nule a na tejto hodnote ostane minimálne do leta 2019. Na druhej strane Česká národná banka plánuje v tomto roku minimálne ešte raz zdvihnúť základnú úrokovú sadzbu.

Práve od základnej úrokovej sadzby sa odvíjajú úroky hypoték. V domácej ekonomike stále nie je problém zobrať si 30-ročnú hypotéku vo výške 100-tisíc eur za ročný úrok jedného percenta. V takom prípade je mesačná splátka hypotéky 322 eur. Ak by bol ten istý úver úročený tromi percentami ročne, jeho mesačná splátka stúpne až na 422 eur. V tomto prípade nižšia úroková sadzba predstavuje mesačnú úsporu 100 eur a ročnú až 1 200 eur.

Česká národná banka sa vyššími úrokmi snaží bojovať proti rýchlemu rastu cien, ktorý sa prejavuje hlavne pri nehnuteľnostiach. „Ceny nových bytov v Prahe za posledné tri roky vyleteli zhruba o 50 percent. Objem pôžičiek na bývanie za ten čas podľa údajov Ministerstva pre miestny rozvoj ČR vzrástol o 46 percent,“ priblížil Vladimír Pikora, ekonóm spoločnosti Next Finance. Podobnému rýchlemu rastu cien nehnuteľnosti posledné roky čelí aj hlavné mesto Slovenska. V bratislavskej časti Karlova Ves stál pred šiestimi rokmi starší 3-izbový byt 89-tisíc eur a aktuálne vyjde na 135-tisíc eur.

Národná banka Slovenska proti rastu úrokov nemôže bojovať zvyšovaním základnej úrokovej sadzby, keďže tá je v rukách ECB. V júli preto zrušila poskytovanie stopercentných hypoték a v súčasnosti si len tretina najlepšie zarábajúcich ľudí môže zobrať hypotéku pokrývajúci 80 až 90 percent ceny nehnuteľnosti. No väčšina ľudí si dnes môže na byt v hodnote 100-tisíc eur požičať maximálne 80-tisíc eur. Jeden pracujúci človek môže mať zároveň dlhy maximálne vo výške 8-násobku jeho ročného príjmu. V prípade zamestnanca s čistým mesačným príjmom 600 eur môžu všetky dlhy dosiahnuť maximálne sumu 57 600 eur.

Česká národná banka síce môže zvyšovať úroky, ale nedokáže viac posilniť českú korunu. Dôvodom je prudké dvíhanie úrokov zo strany americkej centrálnej banky FED, ktorá tiež v stredu zdvihla základnú úrokovú sadzbu na úroveň 2,0 až 2,25 percenta. Investori totiž za Atlantickým oceánom nakúpením amerických dlhopisov získajú vyššie úroky ako v Českej republike. Práve pre zavedenie eura nemusí slovenská ekonomika riešiť kurzové problémy. Európska mena aj napriek nulovým úrokom je stále silnejšia ako americký dolár. Dôvodom je, že eurom platí aj ekonomicky silné Nemecko, ktorého silné hospodárstvo dokáže u investorov rozptýliť obavy z budúceho vývoja Grécka a Talianska.

Slovákov podobne vysoké úroky ako v susednej Českej republike čakajú najskôr o dva až tri roky. Európska centrálna banka totiž len v decembri ukončí tlačenie peňazí a zdvíhanie úrokov je naplánované až na leto 2019. Následné dvíhanie úrokov zároveň nebude také prudké ako v susednom Česku.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro #hypotéka #NBS #česká koruna