Zemiaky ovplyvnilo počasie, juh mal problémy, severu pomohlo

Tohtoročné sucho a vysoké teploty potrápili podľa agrorezortu pestovateľov zemiakov na celom Slovensku.

27.09.2018 14:41
debata

Rezort pôdohospodárstva tak očakáva výrazné rozdiely v úrode vzhľadom na lokalitu a podmienky pestovania. Veľké suchá mali postihnúť najmä pestovateľov na juhu Slovenska, kde sa očakáva o 10 až 20 % nižšia úroda ako vlani. Počasie malo pomôcť naopak pestovateľom zemiakov na severe krajiny. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v tlačovej správe.

„Zemiaky sú tradičnou komoditou, ktorá sa na Slovensku pestuje dlhé roky. Poľnohospodári sa však musia pripraviť na klimatické zmeny, ktoré so sebou budú prinášať čoraz väčšie výkyvy počasia. Či už ide o pestovateľov zemiakov, alebo akýchkoľvek poľnohospodárov. Dôležité bude investovať do závlahových zariadení a zamerať sa aj na diverzifikáciu pestovaných komodít na Slovensku,“ uviedla podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.

Na Slovensku sa tento rok podľa štatistických údajov pestujú konzumné zemiaky na výmere 7 870 hektárov. Situácia v jednotlivých lokalitách územia je vzhľadom na podnebné pásmo podľa MPRV veľmi rozdielna. „Pokiaľ boli zemiaky v najteplejších oblastiach Slovenska vysadené skoro, v podmienkach so závlahou sa vyhli neskorším vysokým teplotám a najmä skoršie odrody s dobrou dynamikou narastania hľúz priniesli skorú a aj dobrú úrodu. Neskôr vysadené zemiaky, s dlhšou vegetačnou dobou sa dostali do obdobia vysokých teplôt, s vysokým výskytom škodcov a prenášačov chorôb. Napriek intenzívnej závlahe pri vysokých denných (nad 26°C) i vysokých nočných teplotách (nad 14°C) zemiaky prestali rásť, prírastky na úrode boli takmer nulové. Navyše, v teplej pôde hrozí novým hľuzám prehriatie a následne zhoršenie vonkajšej a najmä vnútornej kvality hľúz,“ ozrejmil agrorezort.

V chladnejších oblastiach, kde sú teplotné podmienky pre vegetáciu zemiakov prirodzene lepšie, trpeli zemiaky v prvej polovici vegetácie podľa MPRV nedostatkom zrážok. Od polovice júna sa situácia vo viacerých regiónoch podľa agrorezortu výrazne zlepšila najmä kvôli výdatným zrážkam. Preto už pri prvých výkopových skúškach, ktoré zrealizovali pracovníci Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP) na skúšobnej stanici v Spišskej Belej k 10. júlu bolo možné pozorovať rýchly nárast hľúz s veľmi dobrou úrodou. Na druhej strane, júnové sucho zredukovalo deklarované počty hľúz u jednotlivých odrôd o 20 až 30 %.

„V podmienkach so závlahou predpokladáme porovnateľné výsledky s rokom 2017. Na lokalitách bez závlah sú pestovatelia zemiakov závislí najmä na lokálnych zrážkach, ktoré nepokrývajú celé územie, a preto možno očakávať menej vyrovnané úrody, s variabilnou kvalitou, tvarom i veľkosťou hľúz. V chladnejších lokalitách Slovenska očakávame v porovnaní s teplejšími lokalitami bez závlahy lepšie úrody i vyššiu vnútornú kvalitu hľúz,“ vysvetlil rozdiely v úrode generálny riaditeľ ÚKSÚP Peter Rusňák. Za posledných 20 rokov bola najnižšia úroda zemiakov v roku 2010 (11,45 tony na hektár), naopak, najvyššia vlani 23,33 tony na hektár.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #zemiaky