Ministerstvo dopravy dokáže nadpriemerne čerpať eurofondy

Trend čerpania eurofondov na Ministerstve dopravy a výstavby (MDV) SR je nadpriemerný. Rezort je navyše schopný absorbovať aj peniaze z programov, ktoré majú problém s čerpaním. Informoval o tom Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) po kontrole zameranej na plnenie Akčného plánu na stransparentnenie a zjednodušenie eurofondov.

27.09.2018 12:33
debata

Vicepremiér Richard Raši (Smer-SD) sa oboznámil s priebežnými výsledkami a implementáciou Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII). „Operačný program Integrovaná infraštruktúra, ktorý spravuje rezort dopravy, je zatiaľ najrýchlejším operačným programom, čo sa týka čerpania,“ priblížil Raši. Zdôraznil, že mu nehrozí dekomitment, teda vracanie prostriedkov z dôvodu nečerpania, ale je schopný absorbovať aj ďalšie peniaze na nové dopravné projekty.

Raši spolu s ministrom dopravy Árpádom Érsekom (Most-Híd) pozitívne zhodnotili zazmluvňovanie, vyhlasovanie vyzvaní a čerpanie tohto operačného programu. MDV ako riadiaci orgán pre OPII podľa Rašiho plní ukazovatele ročných plánov v oblasti zazmluvnenia projektov a čerpania európskych zdrojov. Ministerstvo v lete prekonalo hranicu 2 miliárd eur a zazmluvnilo 93 projektov. Prioritná os číslo 2 zameraná na výstavbu diaľnic je zároveň zazmluvnená na 80 %.

Tento operačný program podľa ÚPVII vykazuje nadpriemerné čerpanie. Prijímateľom bola uhradená 1 miliarda eur, čo predstavuje 22 % z celkovej alokácie. Úrad vicepremiéra preto zhodnotil, že trend čerpania eurofondov na MDV je nadpriemerný aj v porovnaní s operačnými programami v Európskej únii (EÚ). „Veľmi rád konštatujem, že Operačný program Integrovaná infraštruktúra patrí medzi úspešné operačné programy na Slovensku, ako aj v Európe. Sme schopní efektívne čerpať pridelené finančné prostriedky a pripravení prijať aj ďalšie zdroje,“ skonštatoval Érsek.

Rezort dopravy už implementoval väčšinu opatrení z akčného plánu podpredsedu vlády. Vzhľadom na svoje špecifiká – nevyhlasuje výzvy a má vopred určených prijímateľov – štátne firmy a samosprávy, podľa úradu vicepremiéra technicky rieši implementáciu všetkých opatrení tak, aby od októbra tohto roka boli všetky implementované.

Raši odštartoval sériu kontrol minulý týždeň na ministerstve hospodárstva. V nasledujúcich týždňoch navštívi aj ostatné ministerstvá, aby zistil, ako pokračujú v plnení akčného plánu, ktorý by mal fungovať ako mechanizmus na zrýchlenie čerpania.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #ministerstvo dopravy