Šéf ruského úradu označil ruskú ekonomiku za polofeudálnu

Šéf ruského Protimonopolného úradu (FAS) Igor Artemjev označil ruskú ekonomiku za zaostalú a polofeudálnu a upozornil, že pod vplyvom západných sankcií úloha štátu v ruskom hospodárstve ešte viac vzrástla. "Naša ekonomika v mnohom zostáva zaostalou, polofeudálnou, najmä v málo rozvinutých regiónoch. Konkurenciou tam ani nepáchne," konštatoval vysoko postavený úradník v denníku Kommersant.

26.09.2018 07:07
debata (704)

V Rusku podľa neho dochádza k „vytvoreniu štátnomonopolis­tického kapitalizmu“, prerastaniu biznisu a výkonnej moci. „Je to všeobecne rozšírené ochorenie, ktorým trpíme už dlho,“ vyhlásil šéf FAS.

Pod vplyvom sankcií, ktoré Západ vyhlásil proti Rusku po anexii Krymu a vypuknutí konfliktu na východe Ukrajiny, štátny sektor v ruskej ekonomike podľa Artemjeva ešte viac posilnil, a to najmä v bankovníctve a priemysle. „Čím viac sankcie pôsobia, tým aktívnejšie dochádza k zoštátňovaniu,“ vyhlásil.

Pripustil však, že sa tak nedeje vo všetkých sektoroch. Ako príklad uviedol „zrušenie mobilného otroctva“ na trhu telekomunikačných služieb, keď operátori museli zrušiť vnútroštátny roaming a klienti získali možnosť uchovať si číslo pri zmene operátora.

Šéf FAS tiež pripomenul, že vláda nedávno schválila program rozvoja konkurencie v 18 odvetviach, a tak dúfa, že Rusko bude nasledovať príklad Japonska a Južnej Kórey, kde „zrušenie monopolov umožnilo neuveriteľný skok v ekonomike“. V Rusku pritom majú silné postavenie štátne podniky a prirodzené monopoly, ktoré by podľa neho mali byť prevedené na iný spôsob fungovania a mali by sa oddeliť.

FAS predvlani v septembri zverejnil správu, podľa ktorej podiel štátu a štátnych firiem na hrubom domácom produkte vzrástol z 35 percent v roku 2005 na 70 percent v roku 2015. Podobný odhad – že štátny sektor v Rusku tvorí viac ako 70 percent ekonomiky – zverejnil v roku 2014 Medzinárodný menový fond.

Denník Vedomosti pripomenul, že bývalý minister financií Alexej Kudrin tento mesiac hovoril o odhadoch expertov, podľa ktorých podiel štátu v ruskej ekonomike počas desiatich rokov vzrástol z 39 na 48 percent.

704 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko