Vodičov Uberu v USA pribudlo toľko, že im zárobky klesli o polovicu

Popularita prepravnej služby Uber v USA viedla k tak vysokému záujmu o prácu vodiča, že zárobky ľudí voziacich klientov pod hlavičkou tejto firmy klesli za päť rokov takmer o polovicu.

25.09.2018 07:31
debata (2)

Podobný pokles sa týka aj ďalších spoločností, ktoré vznikli ako online alternatíva ku klasickej taxislužbe. Napísal to denník The Wall Street Journal (WSJ).

Kým v roku 2013 vodiči spoločností Uber, Lyft či ďalších firiem, ktoré ešte len začínali konkurovať zavedeným taxislužbám, zarábali mesačne viac ako 1500 dolárov, tento rok na jar to bolo len 762 dolárov. Za rovnaký čas dvadsaťkrát vzrástol počet domácností, ktorých niektorý člen zarába týmto spôsobom. Vyplýva to z výskumu inštitútu banky JPMorgan Chase zverejneného WSJ.

„Keď vzrastie ponuka nejakej služby, tlačí to dole cenu,“ podotkla riaditeľka inštitútu Diana Farrellová. Upozornila, že u taxikárov sa konkurencia zvyšuje menej pre ťažšiu cestu k získaniu licencie, u prípade Uberu a ďalších však šiel počet vodičov rýchlo hore vďaka ľahkej dostupnosti tejto práce a nízkym vstupným nákladom.

WSJ nedávno napísal, že medzi vodičmi Uberu v USA rastie pre klesajúce zárobky frustrácia a preto sa veľakrát – k nespokojnosti zákazníkov – pokúšajú vymýšľať dlhšie trasy a zvyšovať tým cestovné.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Uber