Čínsky Alibaba sľúbil USA milión pracovných miest. Nebudú

Šéf čínskeho internetového obchodu Alibaba berie späť sľub, že v Spojených štátoch vytvorí milión pracovných miest.

21.09.2018 08:54
debata (4)

Podľa Jacka Ma jeho splnenie neumožňujú terajšie napäté vzťahy medzi oboma krajinami. Ma, ktorého americký prezident Donald Trump kedysi označil za jedného z najlepších podnikateľov na svete, to podľa piatkových správ čínskych médií povedal v rozhovore s agentúrou Nová Čína.

Ma prišiel s plánom vytvoriť v USA do piatich rokov milión pracovných miest na stretnutí s Trumpom tesne po jeho nástupe do úradu v januári 2017. Vďaka expanzii portálu Alibaba na americký trh mali americkí maloobchodníci a poľnohospodári získať možnosť predávať svoje výrobky a výpestky jeho prostredníctvom ázijským spotrebiteľom.

Teraz sa ale situácia zmenila pre prebiehajúcu čínsko-americkú obchodnú vojne. „Niet cesty, ako ten sľub splniť,“ povedal Ma. Obchod podľa neho nie je zbraň a nemal by vyvolávať vojny, ale byť „hybnou silou mieru“. Šéf obchodu Alibaba uviedol už na utorňajšej konferencii s investormi, že obchodné spory medzi Spojenými štátmi a Čínou môžu trvať dve desaťročia a spôsobia ťažkosti všetkým zúčastneným stranám.

Ambiciózny plán portálu Alibaba vyvolal pochybnosti hneď na začiatku. Vtedy sa so sľubmi, že vytvoria v USA nové pracovné miesta, alebo aspoň žiadne neprenesú do cudziny, predháňali šéfovia amerických koncernov zo strachu, že si ich Trump vezme na mušku v niektorom zo svojich tweetov. V prípade Alibabu, hoci ide o najväčší čínsky internetový obchod, kritici pochybovali, že by firma vôbec bola schopná zorganizovať predaj amerických výrobkov do Číny v tak veľkom rozsahu.

Ma už nebude mať príležitosť dokázať opak. Okrem iného aj preto, že do roka odstúpi z funkcie predsedu správnej rady a odovzdá opraty vo firme súčasnému generálnemu riaditeľovi, ktorým je Daniel Zhang.

Vzťahy medzi Pekingom a Washingtonom sa prudko zhoršili, keď americký prezident vytiahol do boja proti čínskemu obchodnému prebytku so Spojenými štátmi a údajným krádežiam duševného vlastníctva amerických podnikov v Číne. USA zaťažili clami veľkú časť dovozu čínskeho tovaru do USA a hrozí ďalšími clami – napokon by sa tak nové odvody mohli vzťahovať na všetok čínsky dovoz do Spojených štátov. Čína zavádza recipročné opatrenia.

4 debata chyba