Chcete byť Turkom? Stačí na to pol milióna dolárov

Turecko významne znížilo svoje požiadavky na výšku kapitálu a investícií do nehnuteľností, ktoré sú podmienkou pre získanie tureckého občianstva, v snahe podporiť prílev peňazí v čase, keď jeho líra oslabuje.

19.09.2018 15:03
debata (4)

Séria zmien finančných kritérií pre získanie tureckého občianstva bola uverejnená v stredu v úradnom vestníku.

Cudzinec, ktorý tri roky vlastní nehnuteľnosť v hodnote 250 000 USD (213 730,02 eura) alebo ekvivalentu tejto sumy v lírach, bude môcť požiadať o turecké občianstvo. Predtým bola táto suma milión USD.

Dolná hranica v prípade fixných kapitálových investícií pre získanie občianstva sa znížila na 500 000 USD z dvoch miliónov USD. A občianstvo bude môcť získať aj cudzinec, ktorý má v tureckých bankách uložených minimálne 500.000 USD počas troch rokov. Predtým to boli tri milióny USD.

Aj zahraniční podnikatelia, ktorí vytvoria minimálne 50 nových pracovných miest namiesto pôvodne stanovených 100 miest, sa budú môcť stať občanmi Turecka.

Turecká ekonomika zápasí s problémami vrátane narastajúceho deficitu bežného účtu, vysokých firemných dlhov v zahraničných menách a vysokej miery nezamestnanosti.

Minulý týždeň vydal prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlášku, v ktorej nariadil nákup, predaj a prenájom nehnuteľností a vozidiel len v lírach.

„Odteraz nebude existovať prenájom v dolároch, v eurách alebo v akejkoľvek inej mene. Odteraz bude v tejto krajine vládnuť turecká líra,“ povedal Erdogan.

Líra v priebehu tohto roka klesla oproti doláru o viac ako 40 %. Dôvodom je čiastočne aj vleklý obchodný spor medzi Ankarou a Washingtonom, ktorý ešte prehĺbilo zadržiavanie amerického pastora Andrewa Brunsona v Turecku.

Erdogan sa má podľa domácich médií v stredu stretnúť s vyše 30 podnikovými manažérmi z USA z celej škály odvetví od informačných technológií po výrobu potravín, aby prediskutovali ich budúce investície v Turecku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko