Brusel vyšetruje, či BMW, Daimler a VW nemali tajné dohody o emisiách

Európska komisia začala rozsiahle vyšetrovanie, ktoré má posúdiť, či automobilky BWM, Daimler a Volkswagen v rozpore s pravidlami Európskej únie neuzavreli tajné dohody, ktorých cieľom bolo nekonkurovať si pri vývoji a zavádzaní technológií pre čisté emisie u benzínových a naftových osobných áut.

18.09.2018 11:06
debata (1)

Výsledkom takejto dohody mohlo byť, že spotrebiteľom bola odopretá možnosť kúpiť si menej znečisťujúce autá, hoci túto technológiu mali výrobcovia k dispozícii. Uviedla to komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.

Začatie formálneho vyšetrovania ešte nepredurčuje výsledok. V tejto chvíli Európska komisia nemá informácie o tom, že by sa firmy dohadovali na používaní nelegálnych zariadení, ktorá mali pomôcť pri podvádzaní pri emisných testoch.

Zo skupiny Volkswagen sa vyšetrovanie týka hlavných značiek Volkswagen, Audi a Porsche. „Komisia vyšetruje, či sa BMW, Daimler a VW dohodli, že si nebudú navzájom konkurovať pri vývoji a zavádzaní dôležitých systémov pre zníženie škodlivých emisií benzínových a naftových osobných vozidiel. Cieľom týchto technológií je, aby osobné autá boli menej škodlivá pre životné prostredie,“ uviedla vo vyhlásení Vestagerová.

Komisia v súvislosti s podozrením už vlani v októbri prehľadala kancelárie automobiliek BMW, Daimler, Volkswagen a Audi v Nemecku. Vyšetrovanie má zistiť, či sa automobilky zúčastnili na rokovaní, na ktorom hovorili o vývoji a zavádzaní technológií pre zníženie škodlivých výfukových emisií áut. Brusel zaujíma najmä to, či sa dohodli, že obmedzia vývoj a zavádzanie určitých systémov na kontrolu emisií v EÚ a či svojím správaním mohli porušiť pravidlá EÚ, ktoré zakazujú kartely a obmedzujúce obchodné praktiky, vrátane dohôd o obmedzení alebo kontrole technického vývoja.

Zákonom nie je určený termín, kedy by malo byť vyšetrovanie ukončené. Doba vyšetrovanie bude závisieť od množstva faktorov, vrátane zložitosti prípadu, miere spolupráce firiem a uplatnenia ich práva na obhajobu, uviedla komisia vo vyhlásení.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Volkswagen #BMW #automobilky #Daimler