MMF: Brexit s dohodou či bez dohody bude mať ekonomické náklady

Brexit bez dohody bude znamenať pre Britániu ekonomický pokles, aj s dohodou však bude mať svoje náklady, upozornil MMF.

17.09.2018 15:15
debata (1)

Britská ekonomika sa zmenší, ak krajina opustí Európsku úniu na budúci rok bez dohody o brexite. A aj v prípade dohody sa bude ostrovnej krajine z finančného hľadiska dariť horšie mimo únie, ako keby zostala jej členom. Upozornil na to v pondelok Medzinárodný menový fond (MMF).

MMF vo svojej výročnej správe predpovedá, že britská ekonomika by v roku 2018 a 2019 mohla vzrásť medziročne o približne 1,5 %, ak by sa Londýnu podarilo uzatvoriť širokú dohodu o brexite. To je však menej v porovnaní s expanziou o 1,75 %, ak by zostala členom bloku.

Neschopnosť Londýna uzatvoriť dohodu s EÚ by viedla ku kontrakcii britského hospodárstva, vyhlásila generálna riaditeľka MMF Christine Lagardová.

Pri prezentácii výročnej správy o britskom hospodárstve zároveň upozornila Londýn, že čím problematickejší bude jeho odchod z EÚ, tým horší bude výkon ekonomiky.

Lagardová jasne vyhlásila, že v porovnaní s dnešným hladkým fungovaním na jednotnom trhu prinesú všetky pravdepodobné scenáre brexitu zvýšené náklady britskej ekonomike a v menšej miere aj EÚ.

Čím väčšie budú prekážky v obchode v rámci nových vzťahov, tým budú náklady vyššie. To by malo byť podľa Lagardovej všetkým dostatočne jasné, ale zdá sa, že niektorým to vraj nie je.

Británia má opustiť EÚ v marci budúceho roka, ale Londýn a Brusel ešte musia uzatvoriť dohodu o brexite s cieľom zabezpečiť prechodné obdobie. Britská premiérka Theresa Mayová dúfa, že dosiahne pokrok na rokovaniach o dohode, keď sa tento týždeň stretne s lídrami EÚ.

MMF v tejto súvislosti pripomenul, že Británia aj pred rozhodnutím o brexite riešila a stále nedoriešila celú škálu problémov.

Britské hospodárstvo, piate najväčšie na svete, spomalilo svoj rast po referende v júni 2016, v ktorom voliči rozhodli o odchode z EÚ.

Britský minister financií Philip Hammond, ktorý vystúpil na tlačovej konferencii spolu s Lagardovou, povedal, že vláda musí venovať pozornosť „jasným varovaniam MMF pred dôsledkami neúspešného brexitu“.

Hammond čelí kritike niektorých stúpencov brexitu, ktorí tvrdia, že chce udržať tesné väzby s Bruselom, v dôsledku čoho by Británia zostala pod prílišným vplyvom EÚ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Veľká Británia #Brexit