Nobelista Stiglitz: Afrika nezopakuje ázijský hospodársky zázrak

Podľa amerického nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu Josepha Stiglitza je naivné očakávať v Afrike rovnaký typ hospodárskeho zázraku, aký sa stal v Ázii.

16.09.2018 20:05
debata (33)

„Model, ktorý bol základom úspechu východnej Ázie, nebude v tej istej miere dostupný pre Afriku,“ vyhlásil podľa agentúry Bloomberg v sobotu na konferencii v Helsinkách.

„Každý chce kopírovať to, čo už urobil, a dúfa, že dosiahne rovnaké výsledky. Ale dnešok je iný – dnes to fungovať nebude,“ povedal. Príčiny podľa neho spočívajú v dynamike súčasnej svetovej ekonomiky. Rast produktivity predbieha rast dopytu, čo znamená, že potenciál pre vytváranie pracovných miest je obmedzený.

Stiglitz, ktorý získal Nobelovu cenu za ekonómiu v roku 2001, sa stal kritikom nerovnosti. Podľa jeho názoru by rast a rovnosť sa mali skôr dopĺňať než nahrádzať. Povedal, že Afrika potrebuje ekonomický model, ktorý obsahuje prvky výroby, poľnohospodárstva, zdrojov a služieb.

„Keď sa to urobí dobre, môže byť dosiahnutý úspech porovnateľný s modelom exportne orientovaného spracovateľského priemyslu,“ uviedol Joseph Stiglitz.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Joseph Stiglitz