Počas týždňa mobility budú lacnejšie vlaky aj autobusy

S polovičnou zľavou možno cestovať počas Európskeho týždňa mobility od 16. do 22. septembra v prímestských autobusoch a vo vybraných vlakoch štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. (ZSSK).

16.09.2018 18:47
debata (9)

V niektorých mestách je zľavnená, resp. bezplatná mestská hromadná doprava pre cestujúcich s vodičským preukazom. Do tohtoročnej kampane na podporu väčšieho využívania verejnej dopravy, bicyklov či chôdze namiesto áut pod názvom „Kombinuj a choď!“ sa prvý raz zapojili všetky samosprávne kraje ako objednávatelia prímestskej autobusovej dopravy a tiež polstovka miest a obcí.

Pre Zväz autobusovej dopravy (ZAD) je Európsky týždeň mobility potvrdením celoročnej podpory udržateľnej mestskej mobility. „Vzorce správania ľudí je potrebné zmeniť tak, aby preferovali verejnú dopravu pri cestovaní za prácou či do škôl, prípadne v kombinácii s nemotorizovanými spôsobmi dopravy. Iba tak dokážeme bojovať s nadmerným hlukom, problematickým parkovaním či znečisťovaním ovzdušia, ktoré spôsobuje individuálny automobilizmus,“ upozornil prezident ZAD a generálny riaditeľ spoločnosti Slovak Lines, a.s,. Peter Sádovský.

Vodičský preukaz namiesto lístka

V Bratislave, kde jazdí najviac osobných áut, je možné využiť prímestské autobusy bezplatne, ak začiatočná i konečná zastávka je na území mesta a cestujúci sa preukáže vodičským preukazom. Autobusoví dopravcovia sa do akcie zapojili aj vlastnou informačnou kampaňou „Skús bus“ trvajúcou mesiac.

Mestská doprava v Bratislave bude zadarmo pre vodičov s platným oprávnením len na denných linkách v rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK). RegioJet, a. s, bude 22. septembra, na Deň bez áut, prepravovať cestujúcich zadarmo vo vlakoch na trati Bratislava – Komárno.

„Integrovaná doprava je celoeurópskym trendom vývoja verejnej dopravy, pretože je plnohodnotnou a ekologickou alternatívou voči dlhodobo neudržateľnej automobilovej doprave v metropolách,“ informovala generálna riaditeľka Bratislavskej integrovanej dopravy, a. s, Zuzana Horčíková. Cestovanie s jedným lístkom u štyroch dopravcov v IDS BK podľa nej ponúka nielen viac autobusov a vlakov, ale aj pohodlné prestupy vďaka nadväzným spojeniam na vlaky. „Veríme, že v kombinácii s dodatočnými zľavami sa nám podarí motivovať ľudí, aby cestovanie po novom, integrovanou dopravou, vyskúšali,“ dodala Horčíková.

Kombinuj a choď

Kampaň „Kombinuj a choď!“ podporujú aj autobusové spoločnosti skupiny Arriva, zabezpečujúce prímestskú a mestskú hromadnú dopravu v Nitrianskom, Trnavskom, Žilinskom a Košickom kraji. Prímestská doprava v nich bude tiež so zľavou 50 %. Obyvatelia a návštevníci Trnavy a Hlohovca môžu celý týždeň využívať mestskú dopravu zadarmo, v Nitre so zľavou. Mestská doprava bude bezplatná 22. septembra v Trnave, Nových Zámkoch, Štúrove, Šali, Komárne a Leviciach (aj 21. septembra), v Piešťanoch a Senici 20. septembra.

„Arriva aktuálne zabezpečuje mestskú hromadnú dopravu v 19 mestách na celom Slovensku,“ uviedol generálny riaditeľ spoločností Arriva na Slovensku László Ivan. „V spolupráci so samosprávami a objednávateľmi sa usilujeme okrem zavádzania inteligentných, tzv. smart riešení, aj o propagovanie verejnej dopravy prostredníctvom aktivít počas Európskeho týždňa mobility, čím chceme poukázať na to, že cestovanie v autobusoch je pohodlné a prispieva k ochrane životného prostredia,“ priblížil Ivan. Ako dodal, robia všetko preto, aby ich cestujúci mohli vo verejnej doprave cestovať bezpečnejšie, rýchlejšie, plynulejšie a pohodlnejšie.

V rámci inteligentných dopravných riešení je podľa Ivana potrebné aj ďalej modernizovať a rozvíjať najmä infraštruktúru a zavádzať moderné informačné technológie. „Cestovanie verejnou dopravou bude cestujúci považovať za lepšie riešenie až vtedy, keď bude mať možnosť cestovať v čistom, modernom a pohodlnom autobuse či vlaku, bude mať o svojej ceste a možnostiach prestupu dostatok informácií v reálnom čase a zároveň bude môcť dať okamžitú spätnú väzbu na spokojnosť, resp. nespokojnosť s dopravnými službami,“ zdôraznil Ivan.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #autobus #Európsky týždeň mobility