Ukrajina nechce splatiť Rusku dlh aj pre Krym, spor rozhodne britský súd

Spor Kyjeva a Moskvy o úhradu dlhu vo výške troch miliárd dolárov, ktorý má Ukrajina voči Rusku, by mal byť predmetom úplného súdneho konania.

15.09.2018 11:43
debata (240)

Spor Kyjeva a Moskvy o úhradu dlhu vo výške troch miliárd dolárov, ktorý má Ukrajina voči Rusku, by mal byť predmetom úplného súdneho konania.

K tomuto záveru podľa Ukrajiny dospel britský odvolací súd. Zrušil tým minuloročné rozhodnutie súdu v prípravnom konaní, podľa ktorého Ukrajina nedokázala uspokojivo vysvetliť, prečo dlh z roku 2013 nesplatila. Uviedli to agentúra Reuters a denník Financial Times.

Ruský minister financií Anton Siluanov však povedal, že súd podporil iba jeden zo štyroch argumentov Ukrajiny. Prípad teraz môže ísť k britskému najvyššiemu súdu, uviedol Reuters.

Prípad sa týka dlhopisov, ktoré Ukrajina vydala v čase, keď mala proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Dlh bol štruktúrovaný vo forme eurobondu a riadi sa britským právom. Preto sa tiež Moskva v júli 2016 obrátila na súd v Londýne, aby k sporu zaujal stanovisko.

Sudca William Blair vlani v marci v prípravnom konaní uviedol, že súd venoval prípadu značnú pozornosť, ale že proti tvrdeniu navrhovateľa, teda Ruskej federácie, Ukrajina nepredložila zodpovedajúce obhajobu.

„Nebolo by správne navrhnúť, aby bol prípad za týchto okolností odovzdaný k úplnému konaniu,“ citovala vtedy sudca agentúra Reuters. Ukrajina sa proti rozhodnutiu súdu odvolala.

Ukrajina spochybnila platnosť úveru z rôznych dôvodov, najmä pre nátlak vyplývajúci z ruskej agresie na východne Ukrajine a anexii Krymu. Uvádza to vyhlásení právneho zástupcu Ukrajiny, spoločnosti Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan.

„Podľa nášho názoru je žiaduce, aby sa tieto ďalšie záležitosti, ktoré Ukrajina uvádza na svoju obhajobu, stali predmetom skúmania v súdnom konaní s prínosom úplných zistení skutočností,“ uviedol odvolací súd. Poukázal pritom na nevyhnutnosť preskúmania situácie tak z hľadiska aspektov nutnej obrany, ako aj v kontexte s údajným výhražným správaním Ruska. Dodal, že anglické súdy sú „schopné interpretovať zmluvné záväzky a všeobecné záväzky štátov podľa medzinárodného práva“.

240 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #dlhopis #Ukrajina