Ifo: Schopnosť odolávať krízam sa za desať rokov zlepšila

Desať rokov od prepuknutia globálnej finančnej krízy je schopnosť krajín odolávať novým krízam lepšia, medzi vyspelými a rozvíjajúcimi sa ekonomikami však pretrvávajú výrazné rozdiely. Vyplýva to z medzinárodného prieskumu, o ktorom informoval v piatok inštitút Ifo.

14.09.2018 12:55
debata (1)

V rozvinutých ekonomikách vyjadrilo názor, že ich krajiny sú lepšie pripravené na krízové situácie, 75 % expertov, kým v rastúcich a rozvíjacích sa ekonomikách to bolo 55 % respondentov.

Reformy finančného sektora považuje za potrebné 86 % expertov z eurozóny, Kanady, Japonska, Veľkej Británie a USA. V Ázii sa za reformy vyslovilo 87 % respondentov, v rozvíjajúcich sa európskych ekonomikách ich bolo 89 % a v Spoločenstve nezávislých štátov 72 %.

Na základe výsledkov prieskumu, do ktorého sa zapojilo 976 expertov zo 117 krajín, sa veľká väčšina ekonómov zhoduje, že v oblasti regulácie kapitálu, likvidity a rizikového manažmentu nastali zlepšenia. V eurozóne, Kanade, Japonsku, Veľkej Británii a USA sa podľa expertov zlepšila transparentnosť pri hodnotení kvality finančných nástrojov, centrálne banky tiež preukázali schopnosť dodávať bankám potrebnú likviditu.

V otázke, či sú potrebné ďalšie reformy, vyjadrila väčšina expertov z rozvinutých krajín spokojnosť s dosiahnutým stavom. Rozvíjajúce sa a rastúce ekonomiky naopak signalizujú dopyt po sprísnení pravidiel, najmä v otázke schopnosti regulačných úradov reagovať na riziká a efektívne komunikovať s účastníkmi trhu, uviedol mníchovský inštitút.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Ifo