Priemyselné krajiny majú najvyššie dlhy od II. svetovej vojny

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová varovala pred vysokými dlhmi mnohých štátov.

14.09.2018 06:46
debata (8)

„V priemyselných krajinách sú verejné dlhy na úrovniach, ktoré sme nevideli od druhej svetovej vojny,“ povedala Lagardeová vo štvrtok vo Washingtone.

V rozvíjajúcich sa ekonomikách sa dlhy nachádzajú na úrovniach, na ktorých boli naposledy v 80. rokoch minulého storočia počas dlhovej krízy. „A ak súčasné trendy budú pokračovať, mnohé nízkopríjmové krajiny budú čeliť neudržateľným dlhovým záťažiam.“

MMF podľa Lagardeovej odhaduje, že medián dlhu nízkopríjmových krajín stúpol na 47 % hrubého domáceho produktu (HDP) z 33 % HDP v roku 2013. To je dôsledkom viacerých faktorov, ako sú nízke ceny komodít, prírodné katastrofy a občianske konflikty.

Dlh v rozvíjajúcich sa ekonomikách sa síce nezdá vysoký v porovnaní s inými štátmi, avšak nízkopríjmové krajiny majú obmedzené možnosti zvyšovať verejné príjmy a zvládať obsluhu dlhu. Podľa Lagardeovej až 40 % nízkopríjmových krajín už čelí dlhovým problémom.

Preto je podľa nej nutné zvýšiť udržateľnosť dlhov, čo znamená, obozretnosť pri nových dlhoch, snahu o prilákanie priamych zahraničných investícií a podpora domácich daňových príjmov. Okrem toho je potrebné zabezpečiť, aby všetky krajiny dodržiavali transparentnosť a prísne pravidlá pri získavaní aj poskytovaní úverov. A dôležitá je tiež podpora spolupráce medzi veriteľmi a dlžníkmi.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #dlh #Christine Lagardeová