Bežnej domácnosti zdražie elektrina o osem centov za mesiac

Pre bežnú slovenskú domácnosť vzrastú ceny elektriny v priemere o sedem až osem centov za mesiac. Uviedol to hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Radoslav Igaz.

12.09.2018 14:11
debata (20)

Reagoval tým na stredajšie vyjadrenia poslanca SaS Karola Galeka, ktorý na tlačovej konferencii informoval, že podáva podnet na Generálnu prokuratúru (GP) SR, aby prešetrila zvýšenie cien elektriny.

„ÚRSO nekomentuje vyjadrenia politikov,“ konštatoval Igaz. Zdôraznil tiež, že aj v tomto prípade sa úrad iba striktne riadil platnou legislatívou.

„Zvýšenie jednej zo zložiek tarify za prevádzkovanie systému úrad schválil iba z dôvodu nárastu cien emisných povoleniek na svetových trhoch, ktoré oproti minulému roku vzrástli viac ako štvornásobne a úrad tento nárast v zmysle platnej legislatívy musel regulovanému subjektu Slovenským elektrárňam akceptovať ako výraznú zmenu ekonomických parametrov,“ vysvetlil Igaz.

Príjem zo zvýšenia cien emisných povoleniek pritom podľa jeho slov nezostáva v majetku regulovaných subjektov, ale je príjmom štátneho rozpočtu.

Galek svoje rozhodnutie podať podnet na generálnu prokuratúru odôvodnil tým, že chce zabrániť tomu, aby sa ľudia museli skladať ďalších 18 miliónov eur na elektrinu. Podľa neho sa touto sumou rozhodol ÚRSO zvýšiť dotácie na výrobu elektriny z domáceho uhlia. „Za 18 miliónov by všetky domácnosti v okrese Prievidza, kde sa elektráreň Nováky nachádza, mohli mať elektrinu celý rok zadarmo,“ zhodnotil Galek.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #ÚRSO