Peniaze na dostavbu Mochoviec sú zabezpečené

Projekt dostavby tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce (EMO34) je finančne zabezpečený. Úverové zmluvy do roku 2025 sa spoločnosti Slovenské elektrárne (SE) podarilo sfinalizovať 31. augusta. Uviedol to na rokovaní Výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti predseda predstavenstva a generálny riaditeľ SE Branislav Strýček.

06.09.2018 14:17 , aktualizované: 15:52
debata (2)

„Čo sa týka financovania projektu 31. augusta, teda v piatok minulý týždeň, boli splnené všetky odkladacie podmienky na predĺženie splatnosti úverov do roku 2025 u komerčných bánk a na poskytnutie úveru 700 miliónov eur od akcionára Slovak Power Holding, za ktorým je Enel a EPH. Tento 700-miliónový úver bol poskytnutý spoločnosťou Enel,“ priblížil.

Projekt dostavby EMO34 je podľa Strýčka teda kompletne financovaný až do zrealizovania štvrtého bloku EMO. „Čo sa týka nastavených termínov na dokončenie tretieho bloku – druhý kvartál 2019 spúšťanie do prevádzky a o 12 mesiacov neskôr štvrtý blok,“ spresnil šéf SE. Bezproblémovosť splácania záväzkov zo strany SE voči veriteľom je podľa neho závislá od vývoja ceny elektriny ako komodity, ktorá v súčasnosti na trhoch rastie.

Pripomenul zároveň, že 21. augusta 2018 dokončili SE takzvanú studenú hydroskúšku tretieho bloku elektrárne Mochovce. „Momentálne sa pripravujeme na horúcu hydroskúšku. Medzi studenou a horúcou hydroskúškou ja takzvaná malá revízia, ktorá pozostáva z náprav a revízií vecí odhalených počas studenej hydroskúšky. Začiatok horúcej hydroskúšky máme naplánovaný na 21. novembra 2018, zavážanie paliva koncom februára budúceho roku a spustenie tretieho bloku do komerčnej prevádzky v druhom kvartáli roku 2019,“ dodal Strýček.

Podľa šéfa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Petra Žigu (Smer-SD), ktorý bol prítomný na rokovaní hospodárskeho výboru, dostali poslanci NR SR vyčerpávajúce informácie v oblasti EMO34. „Myslím si, že na všetky otázky, ktoré poslanci kládli riaditeľovi SE, dostali fundované odpovede. Na prvom mieste je bezpečnosť a, samozrejme, aj ekonomická stránka projektu EMO. Bezpečnosť pre občanov bude určite garantovaná aj nezávislým Úradom jadrového dozoru (ÚJD) SR,“ doplnil Žiga.

SaS neverí termínom dostavby

Spustenie tretieho bloku elektrárne Mochovce (EMO) do prevádzky sa posunie na apríl 2020, teda o asi jeden rok oproti naposledy avizovanému termínu spustenia v druhom štvrťroku 2019. Uviedli to na brífingu poslanci Národnej rady (NR) SR za opozičnú SaS Karol Galek a Jana Kiššová, predsedníčka hospodárskeho výboru, po skončení rokovania Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti, ktorý okrem iného rokoval o dostavbe tretieho a štvrtého bloku EMO.

„Reálnym termínom uvedenia tretieho bloku do prevádzky v Mochovciach je štvrtý mesiac roku 2020,“ povedal Galek. Posúvanie termínov podľa neho zároveň spôsobuje ďalšie predražovanie dostavby. „Jedna tretina z rozpočtu EMO vo výške 5,4 miliardy eur ide na vrub štátu, teda na vrub občanov. Jedna tretina je 1,8 miliardy eur. Ak by táto suma peňazí zostala v štátnom rozpočte, tak slovenské domácnosti by mali dva roky elektrinu zadarmo,“ zdôraznil.

„Aby sa zabránilo ďalším škodám, navrhli sme zriadiť dočasnú odbornú komisiu, ktorá by sledovala dostavbu elektrárenských blokov v Mochovciach,“ povedal Galek. Oznámil zároveň, že koaliční poslanci hospodárskeho výboru NR SR mu zriadenie takejto odbornej komisie hlasovaním neumožnili.

Mochovce sú podľa Galeka „čiernou dierou“ na peniaze. Ak sa opäť posunie termín spustenia tretieho bloku EMO do prevádzky, tak podľa neho zostane menej peňazí z rozpočtu stavby na dokončenie štvrtého bloku.

„Predraženie v prípade tretieho bloku už nepocítime, ale je otázne, čo bude so štvrtým blokom, ktorý je dokončený na 86 %. To je situácia, ktorá bola v prípade tretieho bloku pred niekoľkými rokmi. Obávam sa, že o dva roky bude musieť vláda zasadať k tomu, aby sa mohli uvoľniť ďalšie prostriedky na dostavbu štvrtého bloku EMO,“ dodal Galek.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Mochovce