Nemci sa nenechajú zaskočiť brexitom, pripravujú sa na všetky varianty

Vláda nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa pripravuje na všetky scenáre brexitu, vrátane brexitu bez dohody. Nemecký kabinet v stredu schválil návrh zákona o prechodnom období po tom, ako Spojené kráľovstvo opustí EÚ koncom marca 2019.

06.09.2018 10:56
debata

Hovorkyňa vlády Ulrike Demmerová pritom jasne uviedla, že návrh zákona o prechodnej fáze, ktorý je výsledkom dohody z marca tohto roka, nadobudne platnosť iba vtedy, ak sa dosiahne dohoda o ukončení členstva.

„Ak nedospejeme k dohode – čo je scenár, ktorý nechceme – nebude prechodná fáza,“ povedala Demmerová. Dodala, že je preto potrebné pripraviť sa na všetky možnosti, vrátane brexitu bez dohody.

Kancelárka Merkelová zároveň v stredu vyhlásila, že EÚ potrebuje rokovať s Britániou, aby zabezpečila pokračovanie dobrých vzťahov.

Agentúra Bloomberg zase v stredu informovala, že nemecká a britská vláda upustili od požiadavky, aby bol návrh budúcich vzťahov Európskej únie (EÚ) a Spojeného kráľovstva pripravený ešte pred jeho odchodom z bloku. To by mohlo uvoľniť cestu k dohode o „rozvode“.

Hovorcovia oboch vlád odmietli túto informáciu komentovať. Zdroj z Berlína, ktorý nechcel byť menovaný, povedal len toľko, že Nemecko plne dôveruje hlavnému európskemu vyjednávačovi pre brexit Michelovi Barnierovi.

Nemecko už predtým upozornilo, že jednotlivé členské štáty EÚ by nemali rokovať oddelene s Britániou, pretože by to oslabilo rokovaciu pozíciu bloku.

V rámci dohody o brexite zostáva stále nevyriešená otázka írskych hraníc. V britskej vládnej Konzervatívnej strane pritom panuje hlboký rozkol, pokiaľ ide o rokovaciu stratégiu Londýna.

Nemecké noviny tento týždeň napísali, že prípravy Berlína na brexit zahŕňajú aj prijímanie nových colníkov, keďže zvažuje všetky možné výsledky.

Podľa dohody, ktorú dosiahli Británia a EÚ v marci, ostrovné kráľovstvo by počas prechodného obdobia zostalo členom EÚ bez hlasovacích práv po dobu 21 mesiacov, do konca roka 2020. Prechodná fáza by mala poskytnúť inštitúciám a spoločnostiam čas na prispôsobenie sa novej situácii po viac ako štyroch desaťročiach európskej integrácie, ktorá viedla k vytvoreniu najväčšieho obchodného bloku na svete.

Berlín v reakcii na obavy z nedostatočného pokroku na rozhovoroch o brexite v utorok uviedol, že Nemecko robí všetko, čo je v jej silách, aby zabezpečilo dohodu o rozvode, ale varoval, že úspech nie je zaručený.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Veľká Británia #Brexit