Úrad jadrového dozoru stráži bezpečnosť Mochoviec

Úrad jadrového dozoru (ÚJD) SR pri dostavbe tretieho a štvrtého jadrového bloku v Mochovciach (EMO34) nedopustí také nedostatky, ktoré by mohli viesť k havárii. Uviedla to v stredu predsedníčka ÚJD SR Marta Žiaková v reakcii na utorkové vyjadrenia neparlamentnej strany Progresívne Slovensko (PS) o nedostatkoch pri dostavbe EMO.

05.09.2018 19:17
debata (1)

„Čo by som vyčítala bývalému väčšinovému vlastníkovi Slovenských elektrární (SE) je, že nekládol väčší dôraz na manažment stavby EMO, čo sa potom prejavilo v nesúlade potrebnej spolupráce medzi jednotlivými dodávateľmi. Toto viedlo v princípe k tomu, že prichádzalo k oneskoreniu stavby,“ povedala.

Pripomenula, že SE si pozvali na kontrolu EMO misiu z WANO (World Association of Nuclear Operators – Medzinárodná asociácia prevádzkovateľov jadrových elektrární). „Táto misia sa zameriava už na pripravenosť firmy k prevádzke jadrovej elektrárne, čiže nie je spojená s výstavbou a s kvalitou jadrovej elektrárne. Misia WANO už bola, dala odporúčania, príde ešte pred uvedením EMO do prevádzky. V tomto okamihu podstatná časť z výsledkov, ktoré robí WANO, nie je verejne dostupná. Ak sa však nájdu závažné pochybenia, tak ich táto asociácia zverejní,“ doplnila šéfka ÚJD. Misia OSART sa podľa nej tiež zameriava na pripravenosť jadrového zariadenia na prevádzku.

Žiaková potvrdila, že tretí blok EMO by mohol byť uvedený do prevádzky v 1. polroku 2019. „Predpokladáme niekedy v rámci prvého polroka budúceho roku by mohlo prísť k uvedeniu bloku do prevádzky. Záleží to však od skúšok, ktoré sa ešte vykonávajú. Z môjho pohľadu sa rizikovým zdá byť sekundárny okruh. Zostalo veľmi veľa prác, ktoré treba dokončiť. Sú to však veci, ktoré nemajú vplyv na jadrovú bezpečnosť,“ podčiarkla.

ÚJD je podľa Žiakovej súčasne aj stavebným dozorom, takže konečným povolením, ktoré musia SE mať, je povolenie stavebného úradu na predčasné užívanie stavby pre účely vyskúšania. „To znamená, že budeme očakávať, že všetci, ktorí vstupujú do kontroly dozoru, čiže nielen ÚJD, ale všetky dotknuté inštitúcie dajú stanoviská, ktoré umožnia elektráreň EMO začať uvádzať do prevádzky,“ dodala Žiaková.

Dozorný orgán nechápe ani požiadavku mimoparlamentnej strany o vykonaní auditu misiou OSART (Operational Safety Review Team), organizovanou Medzinárodnou agentúrou pre jadrovú energiu. Podľa európskej smernice sú totiž národné dozorné orgány zodpovedné za dozor nad jadrovou bezpečnosťou jadrových elektrární.

„Aj na základe medzinárodného auditu a partnerského posúdenia dozornej činnosti misiou IRRS, organizovanej Medzinárodnou agentúrou pre jadrovú energiu, ktorá prebehla v roku 2012 a následne 2015, má ÚJD potrebné kompetencie aj znalosti pre preverenie pripravenosti zariadenia na spúšťanie. Nevidíme dôvod na pozývanie zahraničných dozorov, ktoré nemajú potrebnú znalosť našich reaktorov, nakoľko využívajú iné technológie,“ vysvetlila Vachová.

Podľa ÚJD misia OSART by bola vhodná na preverenie pripravenosti zariadenia na uvádzanie do prevádzky a prevádzku. To by však musel byť projekt v štádiu, keď už budú môcť uvádzať zariadenie do prevádzky. „Navyše predstava, že niekto externý bez znalosti projektu sa za dva týždne trvania misie kompletne oboznámi s projektom a vystaví objektívny posudok je dosť idealistická. ÚJD sa opiera o skúsenosti ľudí, ktorí boli pri spúšťaní našich jadrových elektrární, aj pri prevádzke. Máme ľudí, ktorí kontrolovali projekt Mochoviec 1,2, aj ho uvádzali do prevádzky,“ konštatovala Vachová.

Minister hospodárstva Peter Žiga nemá dôvod spochybňovať prácu ÚJD. „Je to autorita, ktorá kontroluje všetky jadrové zariadenia na Slovensku vrátane jadrového odpadu. Jeho kompetenciu aj relevanciu potvrdzujú pravidelne aj medzinárodné inštitúcie. Čiže ja v tejto veci nejdem vôbec špekulovať. V prípade, že sa vyskytnú pochybnosti, ÚJD koná,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády Žiga s tým, že pokiaľ by boli chyby na dostavaných jadrových blokoch, tak sa nezačne s ich prevádzkou.

Člen predsedníctva PS Martin Hojsík na brífingu 4. septembra upozornil, že skutočný stav hotovej stavby na EMO34 je v mnohom odlišný od počiatočného projektu. Na tejto stavbe, kde aj podľa slov predsedníčky ÚJD SR Marty Žiakovej bola problematická koordinácia dodávateľov, je obava, že nesúlad dokumentácie s realitou je rádovo väčší, než na dobre manažovaných stavbách.

Mať na stavbe zváračov bez potrebných certifikátov, respektíve s falošnými certifikátmi, ako objavil ÚJD SR, je podľa neho jednoznačne škandál. Mať sekundárny systém dodávaný bez kontroly, ako priznala predsedníčka ÚJD SR, je podľa Hojsíka alarmujúce.

„Progresívne Slovensko preto vyzýva ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD), ako aj premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), aby v záujme bezpečnosti Slovenska a jeho občanov boli pred spustením EMO34 vykonané ďalšie audity a ÚJD vyžadoval implementáciu ich odporúčaní pred uvedením do prevádzky,“ povedal Hojsík. Konkrétne podľa neho ide o audit z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) tzv. OSART. Progresívne Slovensko požaduje, aby správa z tohto auditu bola verejná, čo pravidlá MAAE umožňujú. Je tak na ministrovi hospodárstva, aby požadoval tento audit ako zástupca akcionára spoločnosti SE.

„Vyzývame zároveň ÚJD SR a jeho predsedníčku pani Žiakovú, aby požiadali o pomoc pri auditoch pred spustením WENRA, teda združenie západoeurópskych jadrových regulátorov, predovšetkým francúzskeho regulátora ASN, ktorý ukázal rozsiahlu kompetenciu pri riešení problémov s kvalitou dodávateľov,“ dodal Hojsík.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mochovce #Úrad jadrového dozoru