Domácnostiam by mohla zdražieť elektrina o pár eur na mesiac

Cena elektriny ako komodity sa pre regulovaných zákazníkov (domácnosti, malé podniky) odvíja od vývoja cenového indexu na (pražskej) burze PXE.

03.09.2018 13:58
debata (14)

Pre výpočet regulovanej ceny komodity pre konkrétny rok sa berie priemerná cena za prvých 6 mesiacov predchádzajúceho roka. Teda o vstupe samostatne pre výpočet ceny komodity pre domácnosti v roku 2019 sa rozhoduje na základe cenového vývoja počas prvých 6 mesiacov roka 2018. Uviedol to pre TASR Michal Hudec, predseda Združenia dodávateľov energií (ZDE).

„Na ilustráciu, pre rok 2018 sa cena komodity pre domácnosti počítala od 6-mesačného cenového priemeru v prvom polroku 2017, ktorý vyšiel na 31,77 eura/me­gawatthodinu (MWh). Pre rok 2019 sa podľa cenovej vyhlášky, ktorú vydal Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), bude cena počítať od priemeru cien za obdobie od 1. januára do 30. júna 2018, pričom tento priemerný index vychádza na 40,49 eura/MWh. Možno teda v hrubom odhade konštatovať, že cena komodity samostatne pôjde hore o necelú tretinu,“ zdôraznil Hudec.

Súčasne však podľa Hudeca treba zdôrazniť, že cena komodity je len jednou zo zložiek koncovej ceny pre koncového odberateľa elektriny a tvorí asi tretinu koncovej ceny elektriny. "Zvyšok tvorí distribúcia, straty v distribúcii a prenos elektriny, spolu približne druhá tretina. Potom zostávajúcu tretinu tvoria sieťové poplatky, medzi nimi najmä (ale nielen) náklady na udržiavanie výkonovej rovnováhy v sústave, podpora obnoviteľných zdrojov energie (OZE), či podpora ťažby hornonitrianske­ho uhlia.

„Ak by sme cez tieto podiely na koncovej cene odhadovali samostatne vplyv nárastu ceny komodity na celkový účet za elektrinu, dostaneme sa k odhadu niekde okolo 9 až 10 %. Pre priemernú domácnosť, ktorá odoberie ročne 2 megawatthodiny (MWh) elektriny, predstavuje vo finančnom vyjadrení toto očakávané zdraženie vyvolané trhom nárast mesačnej faktúry asi o 1,50 eura,“ dodal predseda ZDE.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina