Najväčšia obchodná dohoda sveta je na spadnutie, USA z nej vycúvali

Najväčšia obchodná dohoda na svete by mohla byť dohodnutá na summite najvyšších predstaviteľov účastníckych krajín v Singapure v novembri. Agentúre Reuters to povedal singapurský minister obchodu.

02.09.2018 09:16
debata (24)

Na vzniku regionálnej zóny voľného obchodu nazývané RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) sa dohodlo 16 krajín Ázie a Tichomoria. Rokovania sa začali v roku 2013. Projekt iniciovala Čína ako konkurenciu dohody zvanej Transpacifické partnerstvo (TPP) medzi východnou Áziou a Amerikou. Šance na dosiahnutie dohody stúpli vlani po tom, keď americký prezident Donald Trump od TPP odstúpil.

„Snažíme sa, aby sa táto širšia dohoda, tento míľnik, bol dosiahnutý, keď sa lídri stretnú na konci roka,“ povedal minister Chan Chun Sing na otázku agentúry Reuters, či krajiny pracujú na tom, aby dohoda bola pripravená na summit v polovici novembra. Avšak dodal, že zatiaľ nie je jasné, kedy sa záverečná dohoda podpíše. Ďalší vývoj bude podľa neho jasnejší, až tento míľnik nastane, teda až bude dokončené rokovania.

Filipínsky minister obchodu a priemyslu Ramon Lopez povedal serveru CNBC, že krajina vidí potrebu rýchleho dosiahnutia dohody aj pre to, čo sa aktuálne deje v USA. Vyjednávači tak urobili pokrok pri riešení sporných otázok. Dohoda síce podľa neho nebude podpísaná ešte v tomto roku, jej dokončenie je však na dohľad a rokovania budú uzatvorené ešte tento rok.

Členmi RCEP sú najbohatšie aj najchudobnejšie ázijské krajiny – Čína, Japonsko, Austrália, Barma, Brunej, Filipíny, India, Indonézia, Južná Kórea, Kambodža, Laos, Malajzia, Nový Zéland, Singapur, Thajsko a Vietnam. Členovia RCEP sa na globálnej ekonomike podieľajú zhruba tretinou a žijú tu približne 3,4 miliardy ľudí.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #obchodná dohoda #RCEP