Česi sa rozhodujú, ako zaplatia nový jadrový blok

Do konca tohto roku sa má rozhodnúť o spôsobe financovania ďalšieho jadrového bloku v Česku. Po piatkovom rokovaní premiéra Andreja Babiša, príslušných ministrov a predstaviteľov energetickej spoločnosti ČEZ to povedala ministerka priemyslu a obchodu Marta Nováková.

31.08.2018 15:41
debata (1)

Nasledovať budú rokovania s Európskou komisiou o verejnej podpore stavby a ďalšie kroky. Podľa ministerky by o základnom modeli financovania mali rozhodnúť do konca roka.

Rozhodnutie o budovaní nového jadrového zdroja v ČR podľa televíznej stanice ČT24 dlhodobo brzdí práve nejasnosť, ako ho financovať.

Ministerka Nováková povedala, že úloha ČEZ pri realizovaní projektu musí byť významná, lebo všetci odborníci v Českej republike, ktorí k jadrovej energetike a výstavbe nových jadrových blokov majú čo povedať a rozumejú tomu, sú v ČEZ.

O stavbu nového bloku v krajine sa podľa predchádzajúcich informácií zaujíma šesť spoločností. Ide o ruskú štátnu spoločnosť Rosatom, francúzsku EDF, juhokórejskú KHNP, čínsku General Nuclear Power, spoločný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a americký Westinghouse.

Podľa vývoja situácie by sa mal nový reaktor začať stavať v druhej polovici nasledujúceho desaťročia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jadrová energetika