Trump pokračuje v tlaku na Čínu, chystá ďalšie clá za 200 miliárd USD

Americký prezident Donald Trump je pripravený uvaliť ďalší clá na tovar z Číny v ročnej hodnote 200 miliárd dolárov. S odvolaním na šesť svojich zdrojov to uviedla agentúra Bloomberg.

31.08.2018 07:12
debata (13)

Trump to chce urobiť budúci týždeň, keď sa končí lehota, v ktorej je možné sa k návrhu vyjadrovať. Akcie v USA na správu zareagovali citeľným poklesom.

Chystané clá sa týkajú širokej škály výrobkov, od selfie tyčí až po polovodiče. Firmy a ďalšie subjekty môžu pripomienky k návrhu predkladať do 6. septembra, po tomto termíne Trump podľa informácií agentúry Bloomberg plánuje začať clá uplatňovať. Môžu byť vo výške od desať do 25 percent.

Obe krajiny už na seba clá uvalili, každá na dovoz v ročnej hodnote 50 miliárd dolárov. Washington aj Peking pritom hrozia, že ďalšie clá môžu prísť, a to v závislosti na postoji druhej strany. Minulý týždeň sa skončilo bez jasného výsledku zatiaľ posledné kolo americko-čínskeho rokovania o vzájomnom obchode.

Zavedenie ciel na tovar za 200 miliárd dolárov je doteraz najväčším zásahom, ktorý predstavuje významnú eskaláciu obchodnej vojny medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami a zrejme ďalej oslabí finančné trhy, ktoré rastúce napätie znepokojuje. Trump už skôr povedal, že je pripravený začať uplatňovať clá na všetky dovozy z Číny, čo by sa týkalo tovaru v ročnom objeme okolo 500 miliárd dolárov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna