Pošta od septembra zdraží medzinárodné zásielky

Slovenská pošta od 1. septembra pristupuje k úprave taríf pre medzinárodné zásielky. Táto úprava nadväzuje na už schválenú úpravu taríf, ktorá je platná od 1. januára a dotkne sa doporučených a poistených listových zásielok a tiež niektorých druhov listov a balíkov.

29.08.2018 12:26
debata

Snahou Slovenskej pošty bolo čo najviac minimalizovať negatívny dosah na zákazníkov. Prax za uplynulé mesiace však ukázala, že ceny za zásielky v mnohých prípadoch nepokrývajú ani náklady Slovenskej pošty a je potrebné ich korigovať. Predtým sa ceny za medzinárodné zásielky nemenili až deväť rokov a tarifa bola naposledy komplexne upravená v roku 2009.

Aktuálna úprava tak nastavuje tarify na výšku, ktorá výrazný rast nákladov zohľadňuje. Ide predovšetkým o náklady súvisiace s tzv. terminálnymi poplatkami, čiže odmeny zahraničným poštám za doručenie zásielok a dopravou, ale aj o interné náklady Slovenskej pošty.

Pošta tiež porovnala ceny najvyužívanejších kategórií medzinárodných zásielok s poštovými podnikmi v okolitých krajinách a to Česku, Maďarsku, Poľsku a Rakúsku. Z výsledkov vyplýva, že väčšina sadzieb Slovenskej pošty patrí medzi najnižšie a zostane to tak aj po zmene od 1. septembra. Zákazníkom, ktorí podajú zásielku cez ePodací hárok, navyše Slovenská pošta poskytne zľavu. Pri doporučených a poistených listoch klienti ušetria 0,10 eura a v prípade balíkov až 0,20 eura.

„Cenu za zásielku si zákazníci jednoducho preveria na https://cennik.posta.sk/. Stačí si vybrať cieľovú krajinu, zadať kategóriu zásielky a uviesť prípadné doplnkové služby (dobierka, poistenie) či špeciálny obsah zásielky. Cenník bude taktiež dostupný na všetkých poštách v rámci Slovenska,“ informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Martina Macková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská pošta #zásielka