USA sa dohodli s Mexikom na novej obchodnej dohode

Spojené štáty a Mexiko v rámci rokovaní o novej Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA) dohodli nové podmienky vzájomného obchodovania.

27.08.2018 18:43
debata (3)

Súčasťou NAFTA je aj Kanada, ktorá sa však zatiaľ s USA nedohodla. Oznámil to americký prezident Donald Trump, ktorý označil dohodu s Mexikom za dobrú pre obe strany. Dodal, že dúfa, že sa podarí uzavrieť rokovania aj s Kanadou, či už v rámci novej NAFTA s Mexikom alebo len v rámci dohody o vzájomnom obchode s USA, napísala agentúra Reuters.

Hovorca kanadského ministra zahraničia Adam Austen uviedol, že Kanada je povzbudená optimizmom, ktorý vykazujú jej partneri v rokovaní o NAFTA, ale podpíše prípadnú novú NAFTA len v prípade, že bude dobrá pre Kanadu.

„Pokrok medzi Mexikom a USA je nutnou požiadavkou pre renováciu NAFTA. Sme v kontakte s našimi partnermi v rokovaní a budeme aj naďalej pracovať na modernizácii NAFTA. Podpíšeme však len novú dohodu NAFTA, ktorá bude dobrá pre Kanadu a strednú triedu,“ napísal Austen v e-mailu.

Trump a prezident Mexika Enrique Peňa Nieto sa v telefonickom rozhovore zhodli, že chcú, aby do novej dohody, ktorú dosiahli, bola zahrnutá aj Kanada. Trump dodal, že sa čoskoro spojí s kanadským premiérom Justinom Trudeauom.

3 debata chyba