Uber sa sústredí na elektrobicykle a kolobežky

Americký poskytovateľ alternatívnej taxislužby Uber sa plánuje vo väčšej miere venovať zdieľaniu bicyklov a kolobežiek na elektrický pohon, a to na úkor automobilov.

27.08.2018 11:16
Jump, zdieľaná jazda, Uber Foto:
Ilustračné foto
debata

Plánuje to robiť aj napriek tomu, že sa to môže odraziť v ďalšom zhoršení finančných výsledkov, uviedol šéf podniku Dara Khosrowshahi. Individuálny spôsob dopravy je podľa neho pre pohyb v centrách miest vhodnejší.

„Počas dopravnej špičky je veľmi neefektívne, aby tona kovu prevážala jednu osobu desať blokov,“ povedal Khosrowshahi v rozhovore s denníkom Financial Times. „Krátkodobo to možno pre nás nie je finančnou výhrou, ale z pohľadu dlhodobej stratégie si myslíme, že to je presne to, kam chceme smerovať,“ dodal.

Elektrobicykle spoločnosť pridala do svojej aplikácie tento rok vo februári, v apríli potom prevzala ich výrobcu, firmu Jump. Bicykle Jump sú teraz k dispozícii v ôsmich mestách v Spojených štátoch, vrátane New Yorku a Washingtone, onedlho by služba mala byť spustená aj v Berlíne. Firma sa tiež spojila s výrobcom elektrických kolobežiek Lime.

Riaditeľ Khosrowshahi pripustil, že jazdy na bicykloch prinesú podniku menej peňazí než rovnaké cesty autom, predpokladá však, že zákazníci budú túto aplikáciu využívať na kratšie cesty a častejšie, čo by mohlo pokles príjmov kompenzovať. Vodiči, ktorí budú na novej stratégii tiež stratoví, by potom mali profitovať z lukratívnejších dlhších ciest. Krátkodobé straty sú podľa šéfa Uberu potrebné na dosiahnutie dlhodobých cieľov. S tým súvisia aj snahy vytlačiť automobilovú dopravu z mestských centier.

Spoločnosť Uber, ktorá vlani vykázala stratu 4,5 miliardy dolárov, je pritom pod tlakom, aby zlepšila svoje finančné výsledky pred očakávaným vstupom na burzu. Výnosy z podnikania v taxislužbe rastú, ale náklady na expanziu do nových oblastí, ako je zdieľanie bicyklov a dodávky potravín, stratovosť prehĺbili.

Na niektorých trhoch hospodárenie firmy poznamenáva aj tlak regulačných úradov. Napríklad rada mesta New York tento mesiac rozhodla, že na obdobie jedného roka zastaví vydávanie licencií zdieľaným taxislužbám a pre podobný krok sa vyslovil aj starosta Londýna.

debata chyba
Viac na túto tému: #elektrobicykel #Uber #kolobežka