Ak sa nebudeš učiť, pôjdeš ku kravám

S touto vyhrážkou motivovali ešte nie tak dávno rodičia deti, aby sa lepšie učili. Celkom iste však táto veta vystihujúca názor spoločnosti o práci na farme prispela k tomu, že chovateľské profesie sú na konci rebríčka atraktívnosti. A pritom po zootechnikoch, dojičkách, ošetrovateľoch zvierat je obrovský dopyt.

26.08.2018 18:30
Klara Kovarova a Andrej Cabak Foto: ,
Mladých ľudí až na výnimky práca v poľnohospodárstve veľmi neláka.
debata (18)

Expozície plemien dobytka, ošípaných či hydiny sú pre rodiny s deťmi každoročne hitom nitrianskeho Agrokomplexu. Budúca zootechnička, štvrtáčka na SPU Klára Kovárová a jej spolužiak piatak Andrej Čabák sa starajú o dobytok počas výstavy už niekoľko rokov. Obaja po skončení univerzity spájajú svoju kariéru s maštaľou. Na Slovensku vyznávajúcom automobilový priemysel či IT technológie vybočujú z radu.

Ich voľba bola cielená a rodičia nepoľnohospodári im vo výbere profesie nebránili. Klára vyrástla vo Veselom, kde na družstve stále chovajú dobytok. Na strednej škole študovala veterinárstvo a keď obstála v súťaži Mladý ekofarmár, už vedela, kam ju srdce ťahá. Andrejovi ponúkli ešte ako stredoškolákovi praxovať pri kravách. Ani nevedel ako, zamiloval si prácu so zvieratami.

Na výstave je všetko „in“, kravám sa leskne vyčesaná srsť, vyšampónované chvosty majú vyčesané ako od kaderníka. Aj to je súčasť práce Kláry a Andreja. Obaja podotknú, že na bežnej farme nevyzerá každá z dojníc ako exkluzívna výstavná modelka. Život v maštali je podstatne prozaickejší, je to nonstop práca, áno, aj v smrade, kravy privádzajú teliatka na svet bez ohľadu na pracovný čas, treba sa zmieriť s prácou cez víkendy a sviatky. Kto sa upíše zootechnike, farme, volí si rehoľu, ale budúci zootechnici hovoria, že krásnu, zmysluplnú.

Čo vie súčasník o práci chovateľov, okrem toho, že smrdí? Takmer nič. Moderné farmy sú pritom vybavené špičkovými technológiami a, samozrejme, oživujú ich zvieratá. Bez ľudí to však nejde. Slovensko potrebuje poctivých a zapálených chovateľov ako soľ. Čo musí zmeniť? Ján Huba z VÚ živočíšnej výroby vraví, že ak rodičia privedú deti na výstavu a zvieratá ich nadchnú, druhý krok by mala urobiť škola, výchovné poradkyne, aby z iskry nadšenia zapálili oheň trvalého záujmu.

Pravda, aj sami učitelia musia horieť pre farmársku vec. Tí najlepší zo stredných škôl vedia, ako spolupracovať s kolegami zo stredných škôl. Riaditeľka Združenej strednej školy v Pruskom vraví, že keď priblížili výchovným poradkyniam, ako funguje moderná farma, záujem o štúdium medzi deťmi bol vyšší.

„Nemlčme, bojujme s predsudkami, priblížme život na farmách ľuďom,“ hovorí predseda družstva z Kozároviec Peter Repiský. Svätá pravda. Zmena nepríde sama, treba sa o ňu pričiniť.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo