Z krízy líry vyjdeme silnejší, tvrdí minister a Erdoganov zať Albayrak

Turecko vyjde zo súčasnej krízy svojej domáce meny silnejšie a banky v krajine sú zdravé a silné. Povedal to vo štvrtok turecký minister financií Berat Albayrak pri konferenčnom rozhovore s tisíckami investorov a ekonómov.

17.08.2018 07:25
debata (1)

Turecko podľa neho úplne chápe a rozumie všetkým domácim problémom a teraz rieši situáciu, ktorú minister označil za trhovú anomáliu.

Turecká líra sa tento týždeň prepadla voči americkému doláru na nové minimum 7,24 za dolár. Od začiatku roka klesla už o 40 percent, pretože investori sa obávajú vplyvu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na menovú politiku a vážneho sporu so Spojenými štátmi.

Albayrak, ktorý je zaťom prezidenta, sa stal ministrom len nedávno. Už prvý mesiac vo funkcii musí čeliť najvážnejšej kríze od roku 2001 a musí sa vysporiadať so zložitou úlohou – ubezpečiť investorov, že ekonomika nie je rukojemníkom politických zásahov. Turecká líra však na jeho stretnutie s investormi takmer nereagovala, keď predtým posilnila o viac ako tri percentá. Minister ubezpečil investorov, že Turecko nebude váhať s poskytnutím pomoci pre bankový sektor. Zatiaľ však podľa neho boli banky schopné sa vysporiadať s nestabilitou a neobjavil sa žiadny veľký odliv hotovosti z vkladov.

Vyhlásil tiež, že Turecko nemá v pláne hľadať pomoc v Medzinárodnom menovom fonde, alebo zaviesť kontrolu kapitálu, aby zabránilo odlivu peňazí do zahraničia.

Prioritou pre Turecko zostáva podľa Albayraka zavedenie štrukturálnych reforiem, flexibilita na trhu práce a udržanie prísnej menovej politiky, ktorá má pomôcť v boji s infláciou. Dodal, že Turecko nie je vysoko zadlženou krajinou. Dlh v prvom štvrťroku predstavoval 137 percent hrubého domáceho produktu.

Turecko sa tiež zameria na zvýšenie prebytku primárneho rozpočtu. Všetky ministerstvá boli podľa Albayraka poverené, aby prišli s veľkými úsporami; minister dodal, že budú revidované investičné plány. Na konci roka očakáva prebytok primárneho rozpočtu šesť miliárd lír (približne 900 miliónov eur).

Medzi najväčšie obavy investorov patrí zadlženie Ankary. Turecko v posledných rokoch prudko zvýšilo úroveň zahraničného dlhu, aby podporilo rast. Pokles meny znamená, že splácanie tohto dlhu sa zdražuje, čo by mohlo vyvolať bankroty. Investorov znepokojuje aj to, že Erdogan odmieta umožniť centrálnej banke zvýšiť úrokové sadzby, čo by podľa odborníkov podporilo menu, napísali agentúry AP a Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko