Žiga ponúkol Samsungu možnosť investovať v slabých regiónoch Slovenska

Minister hospodárstva Peter Žiga plánuje v tomto roku pokračovať v návštevách významných podnikov na Slovensku. Po tom, čo tento rok už navštívil Volkswagen Slovakia a U.S. Steel Košice, sa vo štvrtok stretol s najvyššími predstaviteľmi spoločnosti Samsung Electronics Slovakia. Štát má podľa neho naďalej záujem podporovať dôležitých exportérov.

16.08.2018 17:00
debata (1)

"Vláde záleží na tom, aby sa Samsung na Slovensku rozvíjal a investoval najmä do zvyšovania pridanej hodnoty. Strategicky podporujeme zavádzanie automatizácie, teda Priemyslu 4.0, inovácií, výskumu a vývoja. Toto je cesta, ktorá posilní konkurencieschop­nosť našej ekonomiky. V tomto špecifickom prípade sa naše nástroje investičnej podpory týkajú aj západného Slovenska, kde je nezamestnanosť nízka,“ zdôraznil Žiga. Súčasne minister upozornil na možnosť investovať aj v ďalších regiónoch Slovenska s vyššou mierou nezamestnanosti.

Juhokórejská spoločnosť patrí k najvýznamnejším slovenským exportérom a jej slovenský závod v Galante sa sústreďuje na výrobu vyššej triedy televízorov. Predstavitelia spoločnosti a minister diskutovali o aktuálnom vývoji našej ekonomiky a podnikateľskom prostredí a následne navštívili výrobnú prevádzku. Samsung v Galante na západnom Slovensku zamestnáva viac ako dvetisíc ľudí, z ktorých je 90 % zo Slovenska. Na stretnutí sa diskutovalo aj o podmienkach pôsobenia, vrátane podnikateľského prostredia, energetiky alebo trhu práce.

Vedenie spoločnosti podľa ministerstva potvrdilo, že sa na Slovensku cíti dobre a viac ako 90 % mechanických častí finálneho produktu pochádza od lokálnych dodávateľov. V súčasnosti už žiadnu investičnú podporu nečerpá. „Naša spoločnosť pôsobí na území Slovenska nepretržite 15 rokov, čoho výsledkom je aj produkčný míľnik v podobe stomiliónteho výrobku. Chceme aj naďalej vytvárať pracovné príležitosti a aktívne prispievať do miestnej komunity a tak trvalo udržať náš podnikateľský zámer na Slovensku,“ povedal prezident spoločnosti Samsung Electronics Slovakia Chunjae Lee.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #Peter Žiga