Buffet verí Applu. Jeho investičný fond kúpil ďalšie akcie

Investičná firma Warrena Buffetta Berkshire Hathaway zvýšila v druhom štvrťroku svoje podiely v Appli, izraelskom výrobcovi liekov Teva Pharmaceutical či americkej banke Goldman Sachs.

15.08.2018 08:57
debata

Vyplýva to z vyhlásenia firmy pre americkú Komisiu pre cenné papiere a burzy (SEC). Investori pozorne sledujú správy o predaji a kúpe akcií firmy Berkshire Hathaway, pretože Buffett má povesť úspešného investora.

Firma oficiálne rozhodnutie o investíciách nekomentuje. V druhom štvrťroku Berkshire na nákup akcií minula 6,08 miliardy USD.

Berkshire uviedol, že jeho podiel v Appli sa zvýšil o päť percent a jeho hodnota je teraz zhruba 47 miliárd USD. Trhová hodnota spoločnosti Apple minulý týždeň prekonala hranicu jedného bilióna dolárov a Berkshire vlastní zhruba päť percent akcií Applu.

Buffett, ktorému bude na konci augusta 88 rokov, často kupuje akcie vo firmách, keď nemôže nájsť celú firmu, ktorú by pridal do stajne Berskhire. V tej je teraz viac ako 90 spoločností z oblasti poisťovníctva, energetiky, potravinárstva, maloobchodu, priemyslu, železnice a ďalších sektorov.

Počet akcií vo firme Goldman Sachs zvýšil Berkshire o 21 percent a v Teve o sedem percent. Podiel Berkshire vo firmách obvykle nepresiahne desať percent. Výnimkami sú dlhodobé investície do American Express a dialyzačnej firmy Davit.

Správa ukázala, že firma Berkshire v štvrťroku zvýšila podiely vo firmách Axalto Coating Systems, Bank of New York Mellon, Delta Air Lines, General Motors, Liberty Global, Southwest Airlines a US Bancorp. Naopak, jej podiel klesol v American Airlines Group, Charter Communications, Phillips 66, United Continental Holdings a Wells Fargo & Co., napísali agentúra AP a Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Warren Buffett