Turci prudko zvýšili clá na americké tovary, na autá o 120 %

Turecko prudko zvýšilo clá na dovoz niektorých amerických tovarov, vrátane osobných áut, alkoholu či tabaku.

15.08.2018 07:55
debata (36)

Vyplýva to z oznámenia v úradnom vestníku. Nové clá zrejme ešte posilnia nepriateľstvo medzi oboma krajinami, ktoré prispelo k spusteniu menovej krízy v Turecku.

Výnos podpísaný tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoğanom zvyšuje clo na osobné autá o 120 percent, na alkoholické nápoje o 140 percent a na tabakové listy o 60 percent. Zvýšia sa tiež clá na množstvo ďalšieho tovaru, vrátane kozmetiky, ryže a uhlie.

Turecký viceprezident Fuat Oktay na twitteri uviedol, že clá na určité výrobky boli zvýšené v rámci princípu reciprocity v odvete za vedomé ekonomické útoky Spojených štátov voči Turecku, napísali agentúry AP a Reuters.

Turecko-americké vzťahy sa v poslednom období zhoršili pre spory o politiku voči Sýrii a preto, že Ankara zadržiava amerického pastora Andrewa Brunsona. Americký prezident Donald Trump sa potom minulý týždeň rozhodol zdvojnásobiť clá na dovoz ocele a hliníka z Turecka. U ocele tak bude clo 50 percent a pri hliníku 20 percent.

Zhoršené vzťahy Turecka so Spojenými štátmi prispievajú k poklesu kurzu tureckej líry. Tá už od začiatku tohto roka oslabila voči doláru o viac ako 40 percent a v piatok zažila najväčší jednodenný prepad od tureckej finančnej krízy v roku 2001. Prepad líry zasiahol svetové akciové trhy aj kurz eura. Investori sa obávajú, že turecké podniky budú mať pre slabú líru problémy so splácaním dlhov v cudzích menách, čo by mohlo mať negatívny vplyv na európsky bankový sektor.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Turecko #obchodná vojna