Nie každá slovenská zelenina je naozaj slovenská

V obchodoch rastie dopyt po čerstvých slovenských potravinách, lenže nie všetko ovocie, zelenina alebo aj mäsové a mliečne výrobky, ktoré sa vydávajú za slovenské, naozaj dopestovali slovenskí poľnohospodári alebo vyrobili domáci potravinári.

14.08.2018 11:26 , aktualizované: 19:08
potraviny, nákup, zelenina Foto:
Falšovatelia sú čoraz vynachádzavejší, doklady o pôvode potravín vymenia hneď za bránami skladu.
debata (10)

Potraviny so sfalšovaným pôvodom odhalili potravinoví inšpektori tak v obchodných sieťach, ako aj na trhoviskách. Rezort pôdohospodárstva sľubuje nepoctivým predajcom tvrdé postihy.

Jeden príklad za všetky. Nedávno kontrolóri zachytili kamión z Poľska so zeleninou, bez akýchkoľvek dokladov. Prepravná spoločnosť dostala doteraz najvyššiu pokutu – stotisíc eur. Takéto prípady nie sú podľa ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša ojedinelé.

Falšuje sa tak v kamenných obchodoch, ako aj na trhoviskách. Závažné porušenia predpisov odhalili špeciálne kontroly zamerané na vysledovateľnosť čerstvého ovocia a zeleniny. Zamlčaný alebo sfalšovaný pôvod zistili pri mrkve a petržlene z Poľska a Holandska a rajčinách zo Španielska, z Talianska, Turecka, Maroka a Belgicka. Veľmi často sa falšujú červené dyne, keď maďarské či grécke sa predávajú ako slovenské.

Kontroly ukázali, že niektorí dodávatelia predávajú viac zeleniny a ovocia, než sú schopní dopestovať ich slovenskí partneri, a tiež ponúkajú plodiny v čase, keď ešte na Slovensku nedozrievajú. „Takéto praktiky deformujú trh a likvidujú domácich producentov,“ povedal na stretnutí s novinármi generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu rezortu pôdohospodárstva Milan Lapšanský.

Na rastúci dopyt spotrebiteľov po čerstvých a lokálnych produktoch reagovali aj „zásobovači“ trhovísk. Systém podľa Lapšanského funguje tak, že nakúpia tovar v reťazcoch typu Cash&Carry a potom potraviny podvodne vydávajú za doma vypestované.

Z celkového počtu 200 kontrol boli zistené nedostatky v 67 prípadoch, čo predstavuje 38 percent pochybení. Trhovníci pohoreli najmä na chýbajúcej evidencii dopestovaného/pre­daného ovocia a zeleniny pre „malé množstvá“, t. j. „predaj z dvora“, na nesplnení povinnosti registrácie a chýbajúcich nadobúdacích dokladoch na predávaný tovar.

Častejšie kontroly predajní, skladov, ale aj dopravcov ukázali, že falšovatelia sú čoraz vynachádzavejší. Dovážané ovocie alebo zeleninu vezú napríklad z Talianska síce ako taliansky tovar, ale len čo sa ocitnú za bránami skladu, papiere o pôvode zeleniny vymenia.

Ukazuje sa, že v boji proti falšovateľom veľmi pomáhajú pozorní spotrebitelia. Tí si všimli, že na prepravkách so „slovenskými rajčinami“ zostali pôvodné zahraničné etikety, alebo ľudia upozornili na to, že na trhoviská prichádzajú skoro ráno automobily z Poľska či Maďarska. Vyložia tovar, ktorý o pár hodín nato deklarujú ako záhradkárske prebytky z juhu Slovenska. Prekladiskami falošného tovaru bývajú aj čerpacie stanice.

Na všetky tieto citlivé body sa sústredia kontroly v nasledujúcich týždňoch. „Dôležité je, aby s regionálnymi veterinárnymi a potravinovými správami viac spolupracovali miestne zastupiteľstvá, na území ktorých sa nachádzajú trhoviská. Predajcovia by na nich mali byť zaregistrovaní. Pokiaľ majú či už samosprávy, alebo občania pochybnosti o poctivosti predávanej zeleniny a ovocia alebo iných produktov, bez váhania by sa mali obrátiť na potravinovú inšpekciu. Tá potom môže poľahky preveriť, či reálne existuje na Slovensku pestovateľ, na ktorého sa trhovník odvoláva,“ pripomenul Bíreš.

Do boja proti falšovateľom sa podľa ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej zapoja aj obchodné reťazce, ktoré si zakladajú na predaji slovenských výrobkov. Zaviazali sa, že vylistujú tých dodávateľov, ktorí označujú zahraničné dodávky za slovenské. Ľudia by sa mali pravidelne pýtať aj na pôvod mäsa a mäsových výrobkov.

Od 1. januára do 30. júna 2018 zrealizovali inšpektori ŠVPS SR vyše 25-tisíc kontrol potravín na celom Slovensku. Nedostatky objavili v 2 363 prípadoch, čo predstavuje 9,4 percenta pochybení. Inšpektori rozdali 842 blokových pokút v celkovej výške 29 059 eur. Cielené kontroly prebiehali v pracovnom čase a aj mimo neho. Z celkového počtu 10 739 kontro­lovaných prevádzok boli nedostatky zistené v 2 077 prevád­zkach, čo predstavuje porušenosť 19 percent.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inšpekcia #Gabriela Matečná