Cestujúci zo satelitov pri Bratislave majú presadnúť do vlakov

Obyvatelia žijúci v obciach pri Senci sa obávajú o pravidelné spojenia s hlavným mestom. Niektoré priame autobusové linky smerujúce do Bratislavy budú končiť už v Senci.

09.08.2018 19:00
debata (14)

Dochádzanie do hlavného mesta z východnej strany však čoskoro spomalí aj obnovenie prác na križovatke Triblavina. Už túto sobotu začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) s úpravami značenia a prvými obmedzeniami.

"Od 19. augusta vstupujú do platnosti nové cestovné poriadky. Zmeny cestovných poriadkov vo verejnej doprave pripravila Bratislavská integrovaná doprava. Podrobne o nich bude informovať kampaň, ktorú pripravil koordinátor integrovanej dopravy,“ informuje dopravca Slovak Lines. Informácie o nových cestovných poriadkoch poskytuje spoločnosť svojim autobusovým cestujúcim prostredníctvom svojich obvyklých komunikačných kanálov.

O priame autobusové spojenie, ktoré zabezpečuje autobusový dopravca Slovak Lines, s hlavným mestom tak prídu obyvatelia obcí Blatné, Igram, Čataj, Veľké Úľany a Jelka ležiace neďaleko Senca. Autobusy budú cestujúcich po novom voziť len do Senca, kde budú môcť presadnúť na vlak.

Nespokojní cestujúci namietajú, že sa o zmenách nedozvedeli v dostatočnom predstihu. Po novom budú musieť prestupovať v Senci, odkiaľ sa do hlavného mesta dopravia vlakom.

„Prímestské autobusy budú jazdiť v pravidelných intervaloch, budú zachádzať na vlakové stanice, kde budú autobusy nadväzovať na vlaky,“ povedala hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy Eva Kukurová. Železničnou dopravou sa podľa nej zabezpečí plynulý a rýchly presun cestujúcich z regiónu do Bratislavy a späť.

"Pripravili sme ponuku pre obyvateľov kraja dochádzajúcich do hlavného mesta, aby nemuseli stáť v kolónach kvôli výstavbe D4/R7, opravám v hlavnom meste aj mimo neho,“ povedala Kukurová. Prímestské autobusy majú podľa jej slov najazdiť približne o 1,4 milióna viac kilometrov ako doteraz.

V integrovanom dopravnom systéme Bratislavského kraja platia jednotné cestovné lístky, ktorých cena sa nemení, vysvetlila Kukurová. Ľudia tak môžu na jeden lístok cestovať u všetkých zapojených dopravcov – Železničná spoločnosť Slovensko, Slovak Lines, RegioJet, Dopravný podnik Bratislava.

Dochádzanie do hlavného mesta spomalí aj... Foto: Pravda, Ivan Majerský
križovatka Triblavina, doprava, diaľnica, Dochádzanie do hlavného mesta spomalí aj obnovenie prác na križovatke Triblavina.

Pre Triblavinu posilnia vlaky

Na diaľnici D1 bude počas výstavby križovatky vodičom k dispozícii šesť zúžených jazdných pruhov. Najvyššia povolená rýchlosť bude znížená zo 110 km/h na 80 až 60 km/h. V čase dopravných špičiek sa očakáva tvorba dopravných kolón.

Minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) a predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba (SaS) v utorok počas obnovenia výstavby na D1 obyvateľov preto vyzvali, aby využívali hromadnú dopravu.

Od júna ministerstvo dopravy výrazne posilnilo vlakové spojenie aj na frekventovanej trase zo Senca do Bratislavy. Na trati pribudli nové vlaky. "Je to jedno z najvýraznejších posilnení vlakovej dopravy za posledné roky, aby sme ľuďom ponúkli alternatívu a zabezpečili im pohodlnejšie a rýchlejšie každodenné dochádzanie za povinnosťami,“ povedala hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká.

Dopravu v hlavnom meste a jeho okolí môžu odbremeniť práve vlaky. Obmedzenia v súvislosti s výstavbou nultého obchvatu na diaľnici D4, časti rýchlostnej cesty R7 a križovatky Triblavina na diaľnici D1 prehustenú dopravu spomaľuje. V ranných dopravných špičkách bude zo Senca do Bratislavy vyrážať štvorica vlakov za hodinu. Časť z nich smeruje na hlavnú stanicu, časť po novom jazdí do Petržalky.

Viac autobusov k vlakom

Bratislavský kraj už avizoval, že od 19. augusta posilňuje prímestské autobusy v okolí Bratislavy. Posilnené spojenia majú nadväzovať na vlaky zo smerov Malacky, Senec, Pezinok a Kvetoslavov. Na trase Ivanka pri Dunaji – Bratislava tak pribudne 29 spojov, a to na linkách: Most pri Bratislave – Bratislava 7, Dunajská Lužná – Bratislava 8 a Chorvátsky Grob, Čierna Voda – Bratislava 5.

"Prímestské autobusy budú jazdiť v pravidelných intervaloch, čím nielen posilníme, ale aj zjednodušíme cestovanie pre obyvateľov a návštevníkov Bratislavského kraja. Takisto sme navýšili počet vozidlových kilometrov o vyše 500-tisíc kilometrov,“ povedal v utorok predseda BSK Juraj Droba. V budúcom roku sa odhaduje nárast ešte o ďalších 10 percent, dodal.

Napríklad obyvateľom obcí Jelka a Veľké Úľany bude aj naďalej zabezpečovať priame spojenie s hlavným mestom dopravca SAD Dunajská Streda. Autobusy dopravcu Slovak Lines budú chodiť len do Senca, no v čase špičky častejšie. Kým aktuálne v pondelok ráno vyráža do Bratislavy z Veľkých Úľan autobus o 7.45 h, od zmeny cestovného poriadku budú do Senca chodiť dva autobusy dopravcu Slovak Lines. Prvý o 7.33 h, druhý o 7.53 h.

Cestovný čas sa výrazne nepredĺži. Priamy spoj z Veľkých Úľan prekoná 42-kilometrovú vzdialenosť za hodinu a päť minút. S prestupom v Senci bude cesta trvať 57 minút, prípadne jednu hodinu a štyri minúty.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #vlaky #doprava #senec #autobusová doprava