Clá za clami, na tie z Washingtonu Peking rýchlo odpovie

Peking začne od 23. augusta vyberať dodatočné clo vo výške 25 percent na americký tovar, ktorého ročný dovoz do Číny dosahuje 16 miliárd dolárov.

09.08.2018 09:31
debata

Oznámilo to v stredu čínske ministerstvo obchodu. Reaguje tak na podobný krok Spojených štátov. Nové čínske clá sa budú týkať rôznych druhov tovaru, od ropných a oceliarskych produktov až po autá a lekárske zariadenia, informovala agentúra Reuters.

Americký prezident Donald Trump sa zavádzaním nových ciel snažia zvýšiť tlak na Peking, aby začal rokovať o obchodných ústupkoch. Washington v utorok oznámil, že od 23. augusta začne vyberať 25-percentné clo na tovar z Číny, ktorého ročný dovoz do USA je 16 miliárd dolárov.

Washington začal už 6. júla uplatňovať 25-percentné clo na dovoz čínskeho tovaru v hodnote 34 miliárd dolárov ročne. Peking v rovnaký deň aktivoval protiopatrenia v rovnakom rozsahu. Obe krajiny už skôr avizovali, že júlový krok je prvou časťou reštrikcií na dovoz v celkovom objeme 50 miliárd dolárov.

Obchodný konflikt medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta bude zrejme ďalej eskalovať. Americká vláda nedávno oznámila, že pripravuje zavedenie ciel vo výške 25 percent na tovar, ktorého hodnota dovozu je 200 miliárd USD, a Trump pohrozil clami na takmer všetok dovoz z Číny. Hodnota dovozu čínskeho tovaru do USA vlani predstavovala takmer 524 miliárd USD.

„Očakávam, že zhruba mesiac pred novembrovými voľbami v USA budú v platnosti americká clá na čínsky export v ročnej hodnote 250 miliárd dolárov,“ uviedol odborník na medzinárodný obchod Gary Hufbauer z Petersonovho inštitútu pre medzinárodnú ekonómiu. „Čína, samozrejme, podnikne odvetné kroky,“ dodal.

Agentúra Reuters však upozornila, že Čína by v takomto prípade nemohla reagovať odvetnými clami na americký tovar v rovnakej hodnote, pretože jej celkový ročný dovoz z USA dosahuje iba 130 miliárd dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna