Sankcie voči Iránu zasiahnu aj slovenské firmy

V mene svetového mieru americký prezident Donald Trump zakázal obchod s Iránom. Varoval, že firmy, čo neposlúchnu, prídu o obchod s USA. Brusel sa síce spätil, no európske podniky asi predsa len počúvnu. Hrozba straty najväčšieho trhu na svete je totiž viac než ráznym varovaním. Pocítiť to môžu aj niektoré slovenské spoločnosti.

08.08.2018 12:00
Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump je pripravený sankcie voči Iránu ešte vyostriť.
debata (104)
„Americké sankcie voči Iránu by mohli mať priamy dopad na slovenské firmy v prípade, ak tieto spoločnosti podnikajú priamo v USA,“ povedal hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano. V súčasnosti je však podľa neho ťažké odhadovať, aké budú reakcie americkej administratívy. "Môžeme predpokladať, že pôjde o uplatňovanie individuálneho prístupu,“ dodáva Stano. V krajnom prípade by mohli USA na svojom území zmraziť majetok slovenských firiem aj ich majiteľov. Takýto postup môže americká administratíva uplatniť voči všetkým európskym firmám, ktoré sa rozhodnú nerešpektovať uvalené sankcie. Tie začali platiť v utorok ráno.

V prvej vlne sa Američania zamerali na automobilový priemysel, kovy a obchody so zlatom. V druhej vlne by mal byť zasiahnutý iránsky bankový systém a export ropy. „Oficiálne sme zaviedli ekonomické sankcie voči Iránu. Tie sú najtvrdšie v histórii a v prípade potreby ich v novembri ešte viac posilníme,“ napísal v utorok americký prezident Donald Trump na sociálnej sieti Twitter. Čas medzi prvým a druhým kolom sankcií plánujú USA využiť na rokovania o novej jadrovej dohode s Iránom. V prípade nájdenia dohody rozbehnuté sankcie zrušia. „Každý, kto bude obchodovať s Iránom, nebude obchodovať so Spojenými štátmi americkými. Žiadam svetový mier, nič menej,“ dodal Trump.

S americkými sankciami voči Iránu však Európska únia nesúhlasí. „Sme odhodlaní ochrániť európske hospodárske subjekty zapojené do legitímneho obchodu s Iránom,“ povedala šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. Brusel plánuje európskym firmám nahradiť prípadné straty spôsobené dočasnými sankciami. A tiež nebude rešpektovať prípadné rozhodnutia amerických súdov, zavádzajúce postihy za ich nerešpektovanie. Únia hrozí aj vysokými pokutami za prípadné vymáhanie rozhodnutí na svojom území. Napriek tomu hlavne automobilové koncerny aktuálne zvažujú ukončenie obchodovania s Iránom.

Slovensko obchoduje s Iránom nepriamo

Pre slovenskú ekonomiku je Irán aktuálne 74. najdôležitejším obchodným partnerom. V roku 2017 slovenský export do Iránu dosiahol sumu 18,6 milióna eur a opačným smerom sa doviezli tovary za 10,2 milióna eur. Domáce firmy do Iránu vyvážajú napríklad hnojivá, železo, oceľ, sklo, elektrické zariadenia, zdravotnícke prístroje, železničné a električkové lokomotívy. „Slovenské štatistiky neodrážajú reálne čísla bilaterálnej relácie, pretože veľká časť obchodu sa vzhľadom na nefunkčný bankový systém medzi Iránom a Európou uskutočňuje formou reexportu cez tretie krajiny,“ povedal Stano. Slovenské výrobky tak do Iránu putujú cez Turecko, Spojené arabské emiráty, Arménsko a Rusko.

Denník Pravda ešte pred uvalením sankcií oslovil viacero domácich firiem obchodujúcich s Iránom. Ani jedna z nich nebola nadšená z prípadného uvalenia amerických sankcií.

Ťažkosti očakával napríklad výrobca zdravotných pomôcok – spoločnosť Chirana. „Určite prežijeme, ak pre americké sankcie nebudeme môcť vyvážať do Iránu, tak ako sme prežili zákaz vývozu do Ruska. No prípadná strata trhu nás určite bude mrzieť, keďže do Iránu už vyvážame a po zmene obchodného partnera sme plánovali ešte viac posilniť náš export,“ uviedol ešte pred spustením sankcií obchodný manažér spoločnosti Chirana Dušan Klimáček. Táto firma podľa neho v minulom roku dosiahla obrat 11,3 milióna eur a zamestnávala 200 až 250 ľudí.

Hlavu v smútku môžu mať v novembri aj slovenskí motoristi v prípade, ak USA uvalia sankcie na vývoz iránskej ropy. Už len samotná hrozba v utorok vyvolala na svetových trhoch mierne zdražovanie čierneho zlata. Je totiž otázne, či ostatní producenti dokážu nahradiť prípadný iránsky výpadok. Mimo hry sú zatiaľ potravinári. Hoci sprísnenie sankcií by sa už mohlo dotknúť aj ich. „V tejto fáze sme nezaznamenali žiaden priamy vplyv na náš biznis a vývoj situácie naďalej pozorne sledujeme,“ uviedla v oficiálnom vyhlásení spoločnosť Nestlé. Nadnárodný koncern má priamo v Iráne dva závody a v nich zamestnáva 818 ľudí.

Trump čaká na reakciu

Aktuálne je veľmi ťažko povedať, či Irán ustúpi tlaku Spojených štátov amerických. „Vždy sme naklonení diplomatickým rokovaniam. Nemôžete však na niekoho uvaliť sankcie a potom ho vyzvať na rokovania,“ reagoval v prejave iránsky prezident Hasan Rúhání. Podľa neho budú Spojené štáty americké ľutovať zavedenie sankcií. „Je nezmyselné spájať rozhovory a sankcie. USA zavádzajú sankcie voči iránskym deťom, chorým a proti národu,“ dodal Rúhání.

Americký prezident však vo všetkých súčasných sporoch necháva druhej strane čas na nájdenie z jeho pohľadu prijateľného kompromisu. A až vtedy, ak sa tak nestane, uvalí ďalšie sankcie. Tak tomu bolo aj v prípade zavedenia ciel na oceľ a hliník. Obchodné bariéry vo výške 25 a desať percent aktuálne neplatia len pre tie štáty, ktoré súhlasili so znížením exportu ocele a hliníka do USA. V prípade Európskej únie sa obchodný spor upokojil až po tom, ako predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker súhlasil so zvýšením nákupu americkej sóje z GMO. Najviac sa obchodný spor vyostruje s Čínou, ktorá odmieta ustúpiť americkým požiadavkám na rešpektovanie duševného vlastníctva.

Oficiálne sa Irán vzdal plánov na výrobu atómovej bomby už v roku 2015 výmenou za zrušenie vtedajších ekonomických sankcií. Zmluvu podpísali vtedajší predstavitelia USA, Ruska, Číny, Británie, Francúzska a Nemecka. Trump od začiatku tvrdo kritizoval jeden z najväčších politických úspechov svojho predchodcu Baracka Obamu. „Desivo jednostranná dohoda umožnila Iránu financovať šírenie vojenského konfliktu na Blízkom východe,“ uviedol Trump. Počas tohto roku sa napríklad iránske vojenské jednotky v Sýrii viackrát konfrontovali s armádou Izraela. Aktuálne sa situácia upokojila po tom, čo stiahnutie vojsk z hraníc s Izraelom garantovalo Rusko.

© Autorské práva vyhradené

104 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #sankcie #Donald Trump #obchodná vojna