Firmy vedia, ako opraviť platy s úľavami

Bez limitov a časových obmedzení. Tak by mali podľa zamestnávateľov vyzerať zvýhodnené 13. a 14. platy. Hoci presná štatistika ešte nie je na svete, v praxi sa zatiaľ podľa zistení denníka Pravda zľavnené odmeny z dielne koaličnej strany SNS veľmi neujali. Firmy odradila v júni od vyplatenia 13. mzdy práve komplikovaná legislatíva.

08.08.2018 06:00
Robotnik pracovníčka prilba helma žena fabrika... Foto:
Trinásty plat s úľavami svojim ľuďom firmy tento rok veľmi nevyplácali, mnohé zostali pri svojom zaužívanom spôsobe odmeňovania. Ilustračné foto.
debata (9)

Tento rok sa tak nedá počítať ani s veľkým úspechom zvýhodnených 14. platov. Tie majú totiž ešte prísnejšie nároky na dĺžku pracovného pomeru – zamestnanec totiž musí vo firme odrobiť aspoň štyri roky. Okrem toho ich firma môže vyplatiť, len ak svojim ľuďom dala aj 13. plat.

Čo teda navrhujú národniarom firmy? "Najpraktickejším riešením by bolo, keby neboli pri 13. a 14. plate žiadne limitácie, ktoré obmedzujú jeho vyplácanie,“ povedala hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Miriam Špániková. Napriek tomu ide podľa nej o opatrenie, ktoré nepôsobí negatívne na podnikateľské prostredie.

Platy navyše sú totiž dobrovoľné. Je teda na firme, ako sa rozhodne. "Systém odmeňovania, a teda aj vyplácanie 13. a 14. platu považujeme za internú záležitosť každého podnikateľského subjektu, ktorý sám najlepšie vie, aké sú jeho ekonomické možnosti,“ hovorí Špániková. Za nešťastný však asociácia podľa nej považuje limit pre zamestnávateľa na daňové a odvodové zvýhodnenie. Uplatniť sa totiž dá len do sumy 500 eur. No na druhej strane je striktne stanovené, že takáto odmena musí byť vyplatená minimálne vo výške priemerného platu toho-ktorého zamestnanca.

Výhody takto vyplatených odmien tak automaticky nemôžu využiť firmy, ktoré by síce rady svojich ľudí odmenili, no takáto suma je pre ne nereálna. Podľa údajov Štatistického úradu totiž priemerná odmena pre zamestnancov na Slovensku vlani dosiahla 118 eur. Koncoročné odmeny, teda 13. plat, v súčasnosti podľa prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) vypláca približne tri štvrtina firiem. Viac ako polovica z nich však len niektorým zamestnancom. Počet firiem, čo peniaze navyše vyplácajú, stúpa hlavne pre nedostatok kvalitných ľudí na pracovnom trhu. Podniky sa tak snažia udržať si svojich ľudí či prilákať nových práve cez 13. a 14. platy.

Najpraktickejším riešením by bolo, keby neboli pri 13. a 14. plate žiadne limitácie, ktoré obmedzujú jeho vyplácanie.
Miriam Špániková, hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení

Problematická sa firmám vidí aj podmienka na dĺžku pracovného pomeru. Zvýhodnený 13. plat môže totiž podnik vyplatiť len tým, čo v ňom pracujú minimálne dva roky, v prípade 14. platu dokonca štyri roky. "Spoločnosť Kia Motors Slovakia by uvítala zjednodušenú formu podmienok odpracovanej doby, a to, ak ich je nutné definovať, tak 24 mesiacov pri obidvoch platoch je postačujúce,“ povedal hovorca spoločnosti Dušan Dvořák. Celkovo je podľa neho legislatíva nastavená veľmi zložito.

Komplikovaný je aj výpočet výšky zvýhodnených odmien, vysvetľuje Dvořák – vychádza totiž z priemerného zárobku. "Základná mzda v zmysle pracovnej zmluvy je vyplácaná mesačne, preto aj 13. a 14. plat by mal vychádzať z tejto položky,“ hovorí. Zároveň by to bolo aj ľahko kontrolovateľné pre úrady, dodáva.

Spoločnosť Kia Motors Slovakia pôvodne plánovala využiť zákonnú úľavu na 13. platy. Napokon od toho upustila. Nesplnila totiž náročné legislatívne podmienky. Musela by totiž upraviť svoj systém vyplácania bonusov, čo v rámci kolektívneho vyjednávania neprešlo.

Medzi firmy, čo už vyplácajú niekoľko rokov aj bez motivácie od štátu odmeny navyše, patrí aj Volkswagen Slovakia. "V tejto oblasti by sme uvítali opatrenia, ktoré by znížili odvodové zaťaženie tak zamestnávateľa, ako aj zamestnancov,“ povedal hovorca spoločnosti Volkswagen Slovakia Michal Ambrovič. Legislatívne úľavy však pri 13. plate tento rok automobilka nevyužila. Zamestnancom vypláca túto odmenu v júli a ide o 60 percent priemernej mesačnej mzdy. Po desiatich rokoch sa suma zvýši o päť percent.

Národniari sa obhajujú tým, že plný dosah novej úpravy sa ukáže až na budúci rok. Legislatíva totiž tento rok ešte neumožnila plné úľavy. "Bolo to schválené neskoro, keď už niektoré fabriky mali ukončené kolektívne vyjednávanie, a preto to nebolo možné uplatniť,“ povedal predseda SNS Andrej Danko. Medzi firmami však boli podľa neho aj také, čo odmeny s úľavami už využili. Podnetom na zlepšenie opatrenia sa však podľa Danka národniari nebránia.

Námetom z aplikačnej praxe je otvorený aj predkladateľ opatrenia poslanec SNS Radovan Baláž. "Vyplácanie 13. a 14. platov bude na budúci rok pre firmy atraktívnejšie z dôvodu nižšieho zaťaženia ako v tomto roku,“ povedal.

Podmienky pre 13. a 14. platy s úľavami

  • Platy môžu byť oslobodené od daní a odvodov do sumy 500 eur. Musia však byť vyplatené najmenej vo výške priemernej mzdy zamestnanca.
  • 13. plat musí byť vyplatený v májovej výplate – teda v júni. Nárok naň majú len tí, čo vo firme odrobili dva roky. Tento rok je 13. plat oslobodený len od zdravotných odvodov. V budúcom roku už bude 13. plat oslobodený aj od dane z príjmu.
  • Na 14. plat budú mať nárok zamestnanci, čo odpracovali vo firme štyri roky a tiež im bol vyplatený 13. plat. Prvýkrát bude 14. plat plne oslobodený v decembri 2019.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #mzdy #13. a 14. plat