Trumpov odkaz: Kto bude obchodovať s Iránom, nebude obchodovať s USA

Americký prezident Donald Trump na svojom twitterovom účte označil nové americké sankcie voči Iránu za najsilnejšie, ktoré boli zatiaľ uložené; dôvodom ich zavedenia je podľa neho svetový mier.

07.08.2018 13:28
debata (126)

Varoval tiež, že každý, kto bude obchodovať s Iránom, nebude obchodovať so Spojenými štátmi. Prvá vlna amerických sankcií začala platiť v utorok v 06:00 SELČ a Trump tiež upozornil, že v novembri sa sankcie dostanú na ďalšiu úroveň.

„Žiadam SVETOVÝ MIER, nič menšie,“ napísal Trump na twitteri.

Šéf Bieleho domu sa tento rok v máji rozhodol vypovedať jadrovú dohodu s Iránom, ktorú USA podpísali spolu s Francúzskom, Britániou, Nemeckom, Čínou a Ruskom v roku 2015, a v ktorej sa Teherán zaviazal pozastaviť svoj jadrový program výmenou za zmiernenie protiiránských sankcií. Podľa Trumpa je zmluva „desivá a jednostranná“ a Irán by mal s medzinárodným spoločenstom dojednať novú dohodu.

Európska únia s americkým rozhodnutím odstúpiť od jadrovej dohody nesúhlasí a chce rovnako ako ďalšie krajiny, ktoré dohodu podpísali, udržať dokument pri živote. Brusel vyzval Trumpa, aby európskym spoločnostiam z protiíránských sankcií udelil výnimku, ale Biely dom v polovici júla túto žiadosť odmietol.

EÚ v júni prijala normu, ktorá by mala európskym firmám pomôcť, aby sa s dôsledkami amerických sankcií vyrovnali. Opatrenie nazvané aktualizované blokovacie nariadenie EÚ nadobudlo účinnosť v rovnakej chvíli, keď USA zaviedli sankcie. Nový predpis zakazuje európskym firmám podriadiť sa extrateritoriálnym dopadom amerických sankcií pod hrozbou pokút stanovených jednotlivými členskými štátmi. Zároveň spoločnostiam poskytuje právo dostať odškodnenie za celú škodu spôsobenú týmito sankciami od právnickej alebo fyzickej osoby, ktorá stojí za ich zrodom. Ďalej tiež v EÚ robí neplatnými všetky následky zahraničných súdnych verdiktov vychádzajúcich z rovnakých sankcií.

Prvá vlna amerických sankcií sa zameriava na finančné transakcie v amerických dolároch, obchody s kovmi, uhlie, priemyselný softvér, nákupy komerčných lietadiel či automobilový sektor. Cieľom je zabrániť Iránu v prístupe k dolárom a v zapojení do niektorých finančných transakcií a zastaviť investície do automobilového a leteckého priemyslu. Druhá vlna sankcií sa má začať začiatkom novembra a zameria sa hlavne na ropný priemysel a centrálnu banku.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #sankcie