Rosnefť má vysoké zisky, pomáha jej slabý rubeľ a drahšia ropa

Čistý zisk najväčšej ruskej ropnej firmy Rosnefť sa v druhom štvrťroku zvýšil o 181 percent na 228 miliárd rubľov (3,1 miliardy eur), čo bol vyšší údaj ako za celý minulý rok a najvyšší údaj za takmer päť rokov. Hospodárenie firmy podporili vyššie ceny ropy a slabší rubeľ, uviedla v utorok spoločnosť.

07.08.2018 11:08
debata (3)

Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali v priemere zisk 192 miliárd rubľov. Ťažba počas štvrťroku zostala takmer bezo zmeny, cena ropy Brent sa však zvýšila o takmer 11 percent a rubeľ klesol o deväť percent. Príjmy Rosnefti za štvrťrok vzrástli o 20 percent na 2,07 bilióna rubľov.

Štátom kontrolovaná Rosnefť je najväčším ťažiarom ropy na svete s akciami na burze. Na celkovej ťažbe ropy v Rusku sa podieľa viac ako 40 percentami. Dohoda medzi Ruskom a Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o obmedzení ťažby v posledných 18 mesiacoch pomohla zvýšiť ceny ropy, čo vykompenzovalo stagnáciu produkcie. Americké sankcie voči Rusku potom oslabili rubeľ a zvýšili príjmy za barel v miestnej mene.

V pondelok Rosnefť spustila program spätného odkupu akcií za dve miliardy USD. Ten je súčasťou plánu na zvýšenie návratnosti akcionárom, obmedzenie nákladov a dlhu a na zlepšenie výkonnosti.

Väčšinový podiel 50 percent plus jedna akcia vlastní v Rosneft štát. Minoritné podiely potom spoločnosti BP, Glencore a katarský štátny investičný fond.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #Rosnefť