S letenkou skôr all inclusive, v Chorvátsku stačí aj polpenzia

Letná sezóna je v plnom prúde. Dovolenkárov neodradil ani tragický požiar v Grécku či správy o extrémnych teplotách v niektorých prímorských oblastiach. Túžba po mori je silnejšia ako negatívne správy. Tí, ktorým to sociálna situácia dovolí, tak strávia aspoň týždeň či dva pri mori.

07.08.2018 14:00
dovolenka, more Foto:
Slováci tento rok najčastejšie dovolenkujú v Turecku, na gréckych ostrovoch a v Bulharsku. Chorvátsko však nestráca svoju popularitu.
debata

Záujem Slovákov sa toto leto sústredil najmä na Turecko. "Neprekvapuje ma to, lebo už v roku 2015 bolo Turecko najobľúbenejšia destinácia organizovaného cestovania, a táto ,nálada‘ sa vrátila,“ vraví prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr (SACKA) Stanislav Macko.

Medzi top cieľmi slovenských dovolenkárov sa udržalo aj Grécko. Ľudí neodradil ani nedávny požiar v tamojšom letovisku pri Aténach. „Požiar v Grécku bol obrovská tragédia. Bol však mimo tých teritórií, kde dovolenkovali klienti našich cestovných kancelárií,“ hovorí Macko. Cestovky podľa neho nezaznamenali preň pokles záujmu či prípadné storná už zakúpených zájazdov.

To, že Slováci sa požiaru z konca júla nezľakli, potvrdil aj riaditeľ CK Fifo Tibor Bajaník senior. „Požiare či záplavy sa vyskytujú v letných destináciách každý rok. S tým dokážeme pracovať, máme vytvorený krízový manažment pre prípad potreby,“ vraví Bajaník. Z ostatných krajín sa túto sezónu tešia obľube aj ďalšie osvedčené destinácie Taliansko či Bulharsko. Vzrástol aj záujem o Egypt a Tunis. Dominujú pobytové zájazdy v hoteloch vyššej kategórie a so službami all inclusive. Slováci však zostávajú verní aj takzvanému slovenskému moru. „Tradične je veľký dopyt po Chorvátsku, najväčší záujem je o Dalmáciu, Zadar až po Makarsku a Podgoru,“ hovorí Bajaník.

Chorvátsko zdražuje

Najpreferovanejšia letná destinácia Slovákov Chorvátsko postupne svoje ceny za služby zvyšuje. Pôvodne lacná dovolenka sa tak našincom z roka na rok predražuje. Hodnotiť aktuálnu sezónu si zatiaľ Macko netrúfa. „V organizovanom cestovnom ruchu budú cestovné kancelárie už v tomto období kontrahovať kapacity na budúcu sezónu, a tak sa ukáže skutočný nárast cien služieb,“ vraví.

K dražejúcim službám pribudne na budúci rok aj štvrtinové zvýšenie takzvanej pobytovej taxe. Daň z ubytovania sa vyšplhá na 10 kún (1,35 eura) za deň. V súčasnosti sa platí 8 kún. Platiť sa bude za všetky ubytovacie zariadenia. Ani po zvýšení však nebude daň v porovnaní s inými európskymi krajinami vysoká. V Španielsku sa pobytová taxa pohybuje od 0,45 eura do 2,50 eura, v Taliansku od 0,20 eura do 7 eur. „Som presvedčený, že aj napriek zvýšenej pobytovej taxe, ktorú Chorváti avizovali, nebude mať táto vplyv na záujem o najobľúbenejššiu destináciu Slovákov,“ myslí si Macko.

Chorvátske more však zatiaľ stále vedie. Aj CK Satur hlási, že o dovolenky v Chorvátsku je tento rok opäť veľký záujem. „Najviac sa klienti vyberajú na Makarskú riviéru, sever Chorvátska – Istriu a ostrov Krk. Pokiaľ ide o ubytovanie, ide prevažne o trojhviezdičkové hotely, minimálne s polpenziou až all inclusive službami,“ vraví riaditeľka marketingu CK Satur Jana Zedníková. Klienti cestovky si tento rok na dovolenkovanie vyberali najmä severný Cyprus, grécke ostrovy, Taliansko, Chorvátsko, Egypt a Turecko, ktoré sa podľa Zedníkovej vrátilo do top dovolenkových destinácií.

Slováci najviac preferujú 8-dňové pobyty, dopravu lietadlom a 4– až 5-hviezdičkové hotely s all inclusive službami. "Cestovateľská nálada Slovákov je aj tento rok veľmi dobrá a radi cestujú,“ hovorí Zedníková. Viac ako 30 percent klientov si podľa nej kúpilo dovolenku už počas first moment predaja. Na takzvaný last minute tento rok cestuje menej ľudí, dodáva.

Slováci chcú aj spoznávať

Cestovná kancelária DAKA sa zameriava skôr na kratšie poznávacie zájazdy. „Najväčší záujem je o Chorvátsko a Taliansko, pričom už máme vypredané všetky kapacity pre tento rok," vraví riaditeľ CK Daka David Gavaľa. Rovnako sa podľa neho veľmi dobre vypredali aj poznávacie zájazdy do európskych metropol – Paríž, Rím, Barcelona a Londýn. Gavaľa považuje tento rok za naozaj mimoriadne úspešný, keďže už v polovici sezóny majú vypredanú celú kapacitu. Pokiaľ ide o obľúbené Chorvátsko, ich klienti preferujú ubytovanie v penziónoch rodinného typu s polpenziou.

Obľube sa teší aj Taliansko. Slováci sem cestujú hlavne v júni, júli a koncom augusta. Prvé dva augustové týždne totiž dovolenkuje celá krajina a v tomto období sú ceny v turistických lokalitách asi o 50 percent navýšené, vysvetľuje Adriana Olšová z Viatour, ktorá sa venuje prevažne kyvadlovej doprave do severného Talianska. "Teraz to však už bude na severe problém, pretože ubytovacie kapacity sú prevažne vypredané,“ vraví.

V rámci leteckých zájazdov ľudia preferujú ľudia all inclusive. Vedú až pri 80 percentách zájazdov, dodáva Bajaník. Jedinou výnimkou je Chorvátsko. "Tu sa klienti delia na tých, čo žiadajú polpenziu v hoteli a pobyt v apartmánoch bez stravy,“ vraví Bajaník. Pokiaľ ide o dĺžku, prevládajú podľa neho klasické týždňové pobyty. Pri leteckých zájazdoch je asi 40 percent pobytov predĺžených na 10 či 11 nocí. „Fifo má už kapacity na 88,7 percenta vypredané, a to nás čaká ešte celý august a polovica septembra,“ hovorí Bajaník. Pokiaľ ide o zvýhodnené last minute ponuky, aj tento rok bol podľa neho väčší dopyt v období first moment.

Sezónu zatiaľ hodnotí ako štandardnú. Vedie Turecko, nasledujú grécke ostrovy a Bulharsko. Cestovka je podľa neho pripravená aj na extrémne teploty, aké hlási teraz napríklad Španielsko. Cez deň sa tu teploty na niektorých miestach šplhajú vysoko nad 30 stupňov Celzia. Tie môžu ťažko znášať starší ľudia alebo ľudia so zdravotnými problémami. „Zvlášť sa venujeme klientom, ktorí naznačia, že obvykle mávajú problémy pri vyšších teplotách,“ vraví Bajaník. Klientom pomáhajú prekonať ťažkosti radami a denným kontaktom s delegátmi. Bajaník radí: „Klimatizácia, pobyt vo vode – more, bazén, pohyb v tieni a menej alkoholu. Potom je dovolenka aj pri vyšších teplotách bez problémov.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Chorvátsko #Leto počasie #požiar v Grécku