Za online nákup z Číny hrozí aj väzenie

Za čínsku kabelku, tenisky či hodinky hrozí na Slovensku osem rokov basy či mastná pokuta. Stačí, ak vám internetový obchod predá namiesto originálu lacnú napodobeninu značkového výrobku. Slovenskí colníci však ponúkajú oklamaným zákazníkom aj možnosť vrátenia falošného tovaru. Väčšina ľudí ju rada využije. V takom prípade s najväčšou pravdepodobnosťou prídu nielen o kúpený výrobok, ale aj o svoje peniaze. No vyhnú sa problémom so zákonom, ako aj pokute 3 319,39 eura.

06.08.2018 11:00
nákup cz internet, žena, počítač Foto:
Na pohodlný online nákup môžete aj doplatiť. Za dovezenie falošného tovaru hrozí pokuta.
debata (153)

„Pre nákup v online obchode som sa rozhodla len preto, že kabelka bola oveľa krajšia ako u nás v predajniach, mojou motiváciou nebola snaha ušetriť,“ hovorí Simona Srnáková, ktorá v hlavnom meste študuje ekonómiu a anglický jazyk. Pred okienkom colného úradníka v Bratislave čakala na svoju zásielku spolu s ďalšími siedmimi ľuďmi. Rovnako ako ostatných, aj ju šokovala hrozba väzenia a vysokej pokuty v prípade, ak tovar, dovezený z Číny, sa ukáže ako falošný.

O pravosti svojej novej kabelky bola totiž presvedčená. Mala doklad a aj cena bola podobná ako v slovenských obchodoch. Skúsila preto presvedčiť colníka pri okienku. Optimizmus mladej ženy sa postupne vytratil. Muž zákona ju totiž upozornil, že o tom, či je kabelka pravá, rozhodne na základe testov štátny skúšobný ústav. „Povedal mi, že ak pôjde o falzifikát, budem obvinená zo snahy o dovoz falošného tovaru a minimálne dostanem pokutu. No jemu to vraj môže byť jedno, je len na mne, či to chcem riskovať,“ dodáva Srnáková.

S colníkom išla nakoniec o poschodie nižšie, kde jej ukázali kabelku. „Pravdu poviem, nevedela som, či je pravá alebo falošná, a tak som ju radšej nechala poslať späť. Pre jednu kabelku totiž nepotrebujem mať v registri trestov záznam za pašovanie falošného tovaru a oželela som aj 120 eur, ktoré som za kabelku zaplatila,“ hovorí Srnáková.

Podobne ako ona sa nakoniec rozhodli aj ostatní ľudia, ktorí si nechali poslať tovar z Číny, najčastejšie loďou či európskou poštou.

„Ak sa ľudia pokúsia doviezť falošný tovar z Číny nevedome, sankciou pre nich je to, že prídu o tovar a často aj o peniaze, ktoré zaň zaplatili,“ povedala hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová. Vymôcť späť peniaze za vrátený tovar je totiž len na ľuďoch a štát im s tým nijako nepomôže.

Niektorí sa však pokúšajú doviezť falošný čínsky tovar úmyselne. „Vynaliezaví príjemcovia zásielok s úmyslom vyhnúť sa povinným colným platbám predkladajú falošné doklady o dovážanom tovare alebo na dokumentoch uvádzajú nesprávne údaje. V takýchto prípadoch udeľujú colníci blokové pokuty,“ upozornila Skokanová.

Balíky, ktoré prichádzajú z krajín mimo Európskej únie, pracovníci pošty totiž automaticky predkladajú na colné konanie. „Obsah zásielok colníci kontrolujú pomocou skenera, niektoré potom prejdú aj fyzickou kontrolou,“ priblížila Skokanová. Ak by však bolo na balíkoch uvedené, že ide o dar, Slovenská pošta ich colníkom neposunie. Práve takto vraj dovážajú niektoré obchody bez väčších ťažkostí napríklad napodobeniny značkových hodiniek. Takýto postup je viac než riskantný. Colníci totiž môžu náhodne skontrolovať aj tovar označený ako dar a v takom prípade sa už človek pokute nevyhne.

Posledný rok prišlo podľa Skokanovej v dôsledku rozmachu internetového predaja k razantnému nárastu kontrolovaných zásielok. „Väčšinou ide o čínsky textil, obuv a doplnky. Pri tomto tovare často dochádza k porušovaniu práv duševného vlastníctva, pretože v balíkoch prichádzajú napodobeniny,“ dodala Skokanová. Celkovo v roku 2017 zadržali colníci falošný tovar z Číny v hodnote 1 574 500 eur.

Predajcovia tak dostávajú do poriadnych problémov nič netušiacich príjemcov tovaru, ku ktorým sa falzifikáty po colnej kontrole nedostanú. Colníci preto ľuďom odporúčajú ešte pred nákupom preveriť si internetový obchod minimálne prečítaním recenzií o ňom. Pomôcť môže aj vyhľadanie webovej stránky obchodu cez overovací server. V niektorých prípadoch totiž ľudia zistia, že ide o Číňanov, až potom, čo cez anglickú webovú stránku vykonajú platbu a na svojom bankovom účte uvidia platbu v čínskych juanoch.

Colníci tiež upozorňujú, že ľudia by si mali vopred overiť, aké tovary je možné doviezť zo zahraničia. Zakázaný je napríklad dovoz časti zbraní, ktoré si majitelia zbrojných pasov môžu bežne zakúpiť v slovenských špecializovaných obchodoch. Zo zahraničia sa nemôžu dovážať ani ohrozené druhy rastlín a živočíchov.

© Autorské práva vyhradené

153 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #colníci #falzifikát #online nakupovanie