Obchodný schodok USA vzrástol najrýchlejšie za rok a pol

Schodok zahraničného obchodu USA zaznamenal v júni najvyšší rast za viac ako rok a pol. Predchádzajúci rast vývozu sójových bôbov totiž zoslabol a drahšia ropa zvýšila hodnotu dovozu. Schodok predstavoval 46,3 miliardy USD a proti predchádzajúcemu mesiacu sa zvýšil o 7,3 percenta, čo bol najvyšší percentuálny rast od novembra 2016. Oznámilo to v piatok americké ministerstvo obchodu.

03.08.2018 16:27
debata (6)

Obchodný deficit sa znižoval v apríli a máji, pretože poľnohospodári prudko zvýšili vývoz sóje do Číny pred plánovaným zavedením ciel. Za prvý polrok sa potom obchodný deficit zvýšil o 7,2 percenta na 291,2 miliardy USD.

Vývoz tovaru a služieb z USA sa v júni znížil o 0,7 percenta na 213,8 ​​miliardy USD. Klesol vývoz spotrebného tovaru, hlavne kvôli prepadu dodávok farmaceutických prípravkov. Nižší bol aj vývoz investičného tovaru a áut, rovnako ako automobilových súčiastok. Vývoz ropy sa však zvýšil na nový rekord.

Dovoz do Spojených štátov vzrástol o 0,6 percenta na 260,2 miliardy USD. Podporil ho hlavne dovoz spotrebného tovaru a ropy. Dovoz ropy bol v júni najvyšší od decembra 2014, dôvodom bol hlavne rast cien ropy. Znížil sa dovoz počítačov a telekomunikačných zariadení.

Politicky citlivý schodok obchodu s Čínou v júni vzrástol o 0,9 percenta na 33,5 miliardy USD. Zvýšil sa aj deficit obchodu s Mexikom a Kanadou – s Mexikom o 10,5 percenta a s Kanadou o 34,7 percenta.

Obchod so službami, ako je bankovníctvo a vzdelanie, vykázal v júni prebytok 22,5 miliardy USD. Obchod s tovarom sa však skončil v deficite 68,8 miliardy USD.

Americký prezident Donald Trump v rámci svojej predvolebnej kampane sľúbil znížiť deficit zahraničného obchodu, ktorý je podľa neho spôsobený zlými obchodnými dohodami a tým, že americkí obchodní partneri (ako Čína a Mexiko) Spojené štáty zneužívajú. V tomto roku už Trump zaviedol clá na dovoz ocele a hliníka a na čínsky tovar, ktorého ročná hodnota dovozu dosahuje 34 miliárd USD. Čína na tento krok reagovala rovnako. Trump tiež pohrozil Číne ďalšími clami a zavedením ciel na dovoz osobných a nákladných áut a automobilových súčiastok. Snaží sa tiež znovu vyjednať Severoamerickou dohodu o voľnom obchode (NAFTA) s Kanadou a Mexikom. Jeho kroky však zatiaľ nedokázali schodok znížiť.

Poprední ekonómovia tvrdia, že pretrvávajúce obchodné deficity USA sú dôsledkom ekonomickej reality, ktorú obchodná politika príliš nezmení, a to tým, že Američania míňajú viac, než koľko vyprodukujú. A tento rozdiel musí zaplniť dovoz, napísali agentúry AP a Reuters.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #schodok