U. S. Steel zarobil najviac za 10 rokov

Zisky košických oceliarní za minulý rok sa vyšplhali až na závratných 450 miliónov eur. Ide o najlepší výsledok amerických oceliarov na Slovensku za posledné desaťročie.

02.08.2018 19:00
debata (16)

Práve dobré hospodárske výsledky zastavili aj plány na predaj závodu Číňanom. Závod U. S. Steel Košice chcel totiž od Američanov za približne 1,28 miliardy eur kúpiť čínsky oceliarsky gigant He Steel Group.

„S potešením môžem konštatovať, že výsledky za rok 2017 nás napĺňajú optimizmom,“ uviedol vo výročnej správe prezident U. S. Steel Košice Scott D. Buckiso. Fabrika dosiahla v roku 2017 obrat niečo nad 2,6 miliardy eur.

Päť rokov dozadu boli pritom oceliarne v strate 370 miliónov eur. V snahe udržať amerických investorov na Slovensku im v tom čase pomohla druhá vláda Roberta Fica. Oceliarne tak od štátu získali lacnejšiu cenu elektrickej energie a podporu pri čerpaní eurofondov. Na odplatu sa pod hrozbou sankcií zaviazali, že košický závod nepredajú. Platnosť podpísaného memoranda vypršala v marci tohto roku.

Túto situáciu chcel využiť práve čínsky oceliarsky gigant He Steel Group. „Stále rokujeme s americkými majiteľmi o možnej kúpe U. S. Steel Košice. Ak sa obchod nakoniec neuskutoční, určite to nebude pre čínsky nezáujem,“ povedal koncom apríla čínsky veľvyslanec na Slovensku Lin Lin. Ovládnutím oceliarní plánovali Číňania získať vstupnú bránu na európsky oceliarsky trh. Celý predaj stroskotal práve na rastúcich ziskoch U. S. Steel Košice.

Európskych oceliarov v krízovom roku 2013 ničil lacný čínsky dovoz ocele, ktorému nedokázali konkurovať pre vysoké ceny energií a prísne environmentálne normy výroby. Situáciu nakoniec vyriešila Európska komisia zavedením ciel na čínsku oceľ. V januári 2017 začali platiť antidumpingové clá v rozsahu 30,7 až 64,9 percenta na čínske rúry z nerezovej ocele. V auguste toho istého roku vstúpili do platnosti clá v rozmedzí od 17,2 do 28,5 percenta na oceľ dovážanú z čínskych oceliarní Hesteel Group, Shougang Group, Shagang Group. „Hoci sa devastačné vplyvy neférových importov oceľových produktov vďaka opatreniam Európskej komisie zmiernili, stále zostávame pozorní v našom úsilí o férové a rovnocenné podmienky na trhu s oceľou,“ dodal Buckiso.

Lacná oceľ prekáža aj súčasnému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý v apríli 2018 zaviedol na všetku dovážanú oceľ 25-percentné clá a desaťpercentné na hliník. Odštartoval tak obchodnú vojnu s Čínou a skoro aj s Európskou úniou, ktorá z ciel najprv dostala výnimku a následne už v júni o ňu prišla.

U. S. Steel Košice americké clá neprekážajú, keďže majiteľom košických oceliarní je americká spoločnosť United States Steel Corporation, ktorá dopyt po oceli na americkom trhu pokrýva miestnymi fabrikami.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #U. S. Steel